Je bent hier: Home > Nieuws > Aantal besmettingen met coronavirus neemt toe, maar geen paniek: 6 geruststellende feiten

Aantal besmettingen met coronavirus neemt toe, maar geen paniek: 6 geruststellende feiten

Nieuws
Aantal besmettingen met coronavirus neemt toe, maar geen paniek: 6 geruststellende feiten

De wereld is al zo’n twee maanden in de ban van het coronavirus, waarmee al meer dan 130.000 mensen besmet raakten en inmiddels aan bijna vijfduizend mensen het leven kostte. Sinds twee weken geleden de eerste besmetting in ons land werd geconstateerd, loopt het aantal mensen dat het virus draagt snel op. De tussenstand: 614 besmette gevallen en vijf overleden patiënten. Krijg je het benauwd en maak je je zorgen? In paniek raken is zeker niet nodig.

1. Quarantaine werkt

In China zijn bijna zestig miljoen mensen een maand in quarantaine. Er zijn strenge regels omtrent isolatie en reizen. Daardoor is de verspreiding van het Covid-19 virus flink afgenomen, wat bewijst dat in quarantaine gaan werkt. Het aantal vastgestelde besmettingen daalt al dagen en de piek van de uitbraak lijkt in het Aziatische land waar het virus voor het eerst opdook inmiddels achter de rug. Afgelopen zondag werd bij veertig mensen het virus vastgesteld, er vielen 22 doden. Als gevolg daarvan zijn de regels in veel Chinese dorpen versoepeld, gaan een hoop scholen weer open en sluiten de extra geopende ziekenhuizen. Het totale aantal besmettingen in China komt nu uit op 80.796 en het dodental in China ligt op 3169.

2. Een beheersbare pandemie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omschrijft een pandemie als ‘een wereldwijde verspreiding van een nieuwe ziekte’. Dat is sinds woensdag officieel het geval. WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus benadrukt wel dat uitbraken in landen onder controle gebracht kunnen worden. “Het zou de eerste pandemie in de geschiedenis zijn die beheersbaar is. We zijn niet overgeleverd aan de genade van het virus.”

3. Het virus loop je niet zomaar op

Gezondheidsdeskundigen verzekeren dat je het virus alleen kunt krijgen als je heel dicht in de buurt bent van iemand die besmet is. Diegene moet ook nog eens al merkbar ziek zijn; slechts een heel klein percentage was al besmettelijk voordat ze symptomen vertoonden. Het virus verspreidt zich door kleine druppeltjes in de lucht als gevolg van hoesten en niezen, of via besmette handen. In dezelfde ruimte zijn met iemand die het virus heeft, betekent zeker niet dat je het virus ook daadwerkelijk krijgt.

4. De meeste besmettingen zijn mild

Uit Chinees onderzoek onder 45.000 geïnfecteerden met het coronavirus blijkt dat 81 procent enkel last heeft van milde symptomen. Veertien procent ervoer ernstigere klachten en bij slechts vijf procent van de patiënten werd de situatie kritiek. Op basis van de huidige data ligt het percentage mensen dat sterft aan het virus rond de 3,4 procent. Daarnaast is het virus gevaarlijker voor ouderen dan voor jongeren. Van de patiënten onder de 40 jaar overlijdt vrijwel niemand, mensen van 80 jaar en ouder lopen het grootste risico. Van de Nederlandse sterfgevallen waren er twee 86 jaar oud, één was 82.

5. De meerderheid van de gevallen is hersteld

Van de ruim 110.000 besmettingen wereldwijd zijn er inmiddels (9 maart) 62.356 hersteld. (Bekijk de actuele cijfers hier)

6. Er wordt voorbereid op het ergste (maar kenners verwachten het niet)

Duizenden wetenschappers zetten wereldwijd hun kennis in om het virus te begrijpen en een vaccin te ontwikkelen. Het RIVM houdt de hele dag door scherp in de gaten welke maatregelen we in Nederland moeten nemen. En ook: welke maatregelen niet (mondkapjes hebben geen nut, hamsteren is niet nodig). Hoewel het aantal besmettingen in Nederland en de rest van Europa stijgt, lijken de vele maatregelen effect te hebben.

Lees ook
Heb je (lichte) corona-achtige klachten? Dít is wanneer je in actie moet komen

Het coronavirus in Europa

Maandagmiddag werd bekend dat alle 27 EU-lidstaten nu zijn getroffen. De autoriteiten op Cyprus hebben melding gemaakt van twee besmette gevallen. In Europa is vooral Italië zwaar getroffen door het virus. Daar zijn meer dan 7300 besmettingen gemeld en 366 patiënten overleden. Gisteren meldde het land het hoogste aantal doden sinds het virus er twee weken geleden opdook: in 24 uur bezweken 133 mensen aan het virus.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle, ANP | Beeld: Still

Shoppen is altijd een goed idee