Je bent hier: Home > Nieuws > Heb je (lichte) corona-achtige klachten? Dít is wanneer je in actie moet komen

Heb je (lichte) corona-achtige klachten? Dít is wanneer je in actie moet komen

Nieuws
Heb je (lichte) corona-achtige klachten? Dít is wanneer je in actie moet komen

Sinds de eerste besmetting met het coronavirus afgelopen donderdag in Nederland werd vastgesteld, stijgt het aantal gevallen snel. Maandag maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend dat de teller op achttien in Nederland besmette patiënten staat. Daarnaast is het risico van besmetting met het nieuwe coronavirus in de EU maandag van ‘matig’ naar ‘hoog’ gegaan. Ben je bang dat ook jij het snel verspreidende virus onder de leden hebt? Hier moet je op letten.

Meer actie tegen corona

Er zijn nu in totaal meer dan 2100 bevestigde ziektegevallen in de EU-landen. Van hen zijn 38 patiënten overleden, maakte EU-commissaris Stella Kyriakides van Volksgezondheid in Brussel op 2 maart bekend. De verspreiding van het virus neemt snel toe. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, schroeft daarom haar acties op.

Lees ook
De gewone griep treft veel meer mensen, waarom maken we ons zo druk om het coronavirus?

Nederland op scherp

Ook het aantal gevallen in Nederland neemt toe. Momenteel heeft Nike haar Europese hoofdkantoor in Hilversum gesloten, blijft een Amsterdams kinderdagverblijf minimaal twee weken dicht en houdt het de IC van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam een opnamestop nadat het virus bij betrokken personen is vastgesteld. Mondkapjes zijn niet aan te slepen en enkel nog voor woekerprijzen te koop, net als desinfecterende handgel, waar in het hele land amper nog een flesje van te vinden is. In welke situatie(s) moet je aan de bel trekken als je vermoedt zelf geïnfecteerd te zijn geraakt? We zetten het duidelijk voor je op een rij.

Checklist

Voorwaarde 1: je hebt (lichte of zwaardere) luchtwegklachten. Zoals hoesten, kortademigheid en longontsteking. Dat gaat meestal gepaard met koorts.

Het RIVM heeft deze voorwaarde zondag versoepeld. Voor die tijd moest er sowieso sprake zijn van koorts (meer dan 38 graden). Dat hoeft nu niet per se meer het geval te zijn, mits je óók aan minstens een van de twee onderstaande voorwaarden voldoet:

Voorwaarde 2a: je moet zelf in een van de gebieden zijn geweest waarin het coronavirus zich de afgelopen weken grootschalig verspreidde. Deze gebieden zijn China, Zuid-Korea, Iran, Singapore, Noord-Italië (om precies te zijn de regio’s Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië).

Voorwaarde 2b: óf je moet de afgelopen twee weken contact hebben gehad met iemand die besmet is geraakt met het virus.

Niet zelf naar de huisarts

Voldoe je aan voorwaarde 1, en daarnaast óók aan voorwaarde 2a of 2b, blijf dan thuis. Worden de klachten erger of twijfel je, bel dan de huisarts. Die bepaalt dan of je een test moet ondergaan. Ga in elk geval niet op eigen houtje naar de huisarts, want dan riskeer je andere patiënten te besmetten als je zelf het virus inderdaad blijkt te hebben. Heb je geen huisarts, bel dan de lokale GGD.

Crisisteam kabinet bijeen

Op het ministerie van Justitie en Veiligheid komen dinsdag 3 maart ministers bijeen om over de verspreiding van het coronavirus te praten. De bewindslieden zullen zich laten bijpraten door deskundigen van onder meer het RIVM. Het is de eerste keer dat de zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) bijeenkomt in verband met de verspreiding van het coronavirus. In ieder geval premier Mark Rutte, minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en minister Bruno Bruins (Medische Zorg) zullen erbij zijn, maar alle bewindslieden zijn welkom. De MCCb kwam in het verleden bijvoorbeeld ook bijeen na de vliegramp met de MH17.

Lees ook
Al bijna 30.000 coronabesmettingen: 5x ‘virusfilms’ waarin een pandemie de wereld bedreigt

Het COVID-19-virus (coronavirus) in het kort

Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper besmettingsgevaar. Iemand kan gemiddeld twee à drie anderen besmetten (minder dan bij bijvoorbeeld mazelen). Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen. Verreweg de meesten hebben lichte (griepachtige) klachten. Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee