Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > De gewone griep treft veel meer mensen, waarom maken we ons zo druk om het coronavirus?

De gewone griep treft veel meer mensen, waarom maken we ons zo druk om het coronavirus?

Nieuws & Maatschappij
De gewone griep treft veel meer mensen, waarom maken we ons zo druk om het coronavirus?

Het is het enige waar we het over kunnen hebben (op de ellende van Hazes, Borsato en Verhoeven na, misschien): het coronavirus. Het kom steeds dichterbij, de aantallen besmettingen en dodelijke slachtoffers stijgen, en de paniek neemt met het uur toe. Maar, hoe terecht is dat nou eigenlijk als de coronacijfers vergelijkt met die van een normale griep?

Waarom die paniek?

In de Euro­pese Unie alleen al kost de griep jaarlijks aan 40.000 mensen het leven, zo’n tien procent van het aantal griepdoden wereldwijd. Leg die cijfers naast het aantal dodelijke slachtoffers van het nieuwe corona­virus: momenteel iets meer dan 2800 doden. Zijn de grote paniek en de drastische maatregelen wereldwijd wel op z’n plaats?

‘Er is nog geen vaccin’

“Anders dan tegen de griep hebben we (nog) geen vaccin tegen het nieuwe coronavirus. Dat maakt een groot verschil”, zegt Steven Van Gucht, diensthoofd virale ziekten bij het wetenschappelijk instituut Sciensano en voorzitter van het wetenschappelijk coronacomité. “We hebben geen enkel wapen in handen tegen het nieuwe virus en moeten het dus indijken”, vertelt hij het Gazet van Antwerpen.

Imuun voor de griep

Dat het een compleet nieuw virus betreft, betekent ook er nog niemand tegen immuun is, dat iedereen ermee besmet kan raken en het dus ook kan doorgeven. “Bij de griep ligt dat anders. Wie de griep heeft gehad, kent het volgende jaar vaak een milder verloop of blijft zelfs helemaal gespaard van de ziekte. Bij een eerste infectiegolf, zoals nu met het nieuwe coronavirus, kunnen de zieken en doden in absolute aantallen ongeremd oplopen. De vele gevallen kunnen de gezondheidszorg overbelasten, ook al kent slechts een klein deel ervan een ernstig verloop.” Maar als je de procentuele aantallen met elkaar vergelijkt, is het coronavirus wel degelijk dodelijker. Bijna 3,5 procent sterft aan het coronavirus. Bij de gewone griep sterft slechts 0,1 procent van de patiënten.

De feiten op een rij

Over het coronavirus wordt van alles gezegd en beweerd. Maar welke informatie is nu juist? De NOS besteedt donderdagavond in een speciale uitzending aandacht aan het virus, van 20.35 tot 21.25 uur op NPO 1. Hierin wordt ondermeer gezocht naar antwoorden op de vraag of Nederland goed is voorbereid op besmettingen en wat dan de gevolgen zijn voor de samenleving. In Het corona-virus: feiten en fabels beantwoorden experts ook vragen van het aanwezige publiek. Verder kunnen kijkers online en via sociale media vragen stellen. Presentator Rob Trip legt deze dan voor aan deskundigen. Saïda Maggé geeft concrete informatie en uitleg bij het scherm. Ook komen verslaggevers en correspondenten aan het woord.

Lees ook
Evenement na evenement wordt afgelast: brengt het coronavirus het Songfestival in gevaar?

Meer duidelijkheid

Donderdagavond zorgt het RTL Nieuws in samenwerking met RTL Z eveneesns voor opheldering. In een livestream kunnen kijkers vragen stellen over het virus en de betekenis ervan voor het dagelijkse leven van de kijker. Deze uitzending wordt om 19:50 uur uitgezonden via de online platforms van RTL Nieuws en RTLZ. In de studio zijn deskundigen aanwezig om vragen van kijkers te beantwoorden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Gazet, ANP | Beeld: BrunoPress

Shoppen is altijd een goed idee