Je bent hier: Home > Health > Coronavirus komt dichterbij en baart steeds meer zorgen: moeten ook wij aan de mondkapjes?

Coronavirus komt dichterbij en baart steeds meer zorgen: moeten ook wij aan de mondkapjes?

Health
Coronavirus komt dichterbij en baart steeds meer zorgen: moeten ook wij aan de mondkapjes?

Nadat vrijdagavond bekend werd dat twee mensen in Frankrijk besmet zijn met het oprukkende coronavirus, zaten veel Europeanen nét even wat minder comfortabel op de bank. De eerste gevallen in Europa zorgden ook in Nederland voor zenuwen: de term ‘coronavirus’ beleefde afgelopen weekend een enorme piek op Google.  Nog opvallender was de piek bij de zoekterm ‘mondkapjes kopen’.

Massaal googelen naar informatie

Dat blijkt uit een analyse van NU.nl. Hoewel het virus in december al de kop op stak in China, was de interesse van googelend Nederland niet bijster groot. Dat veranderde afgelopen vrijdag enorm. Rond half negen ’s avonds maakte de Franse minister van Gezondheid bekend dat er in Frankrijk twee besmettingsgevallen zijn. Toen het er tegen tienen op leek dat een van de Franse besmettingsgevallen via Nederland was gereisd, werd er maar liefst tien keer meer op ‘coronavirus’ gegoogeld dan overdag. Nu het virus ons land langzaam lijkt te naderen – inmiddels is ook in Duitsland een eerste besmetting vastgesteld – is ook de interesse in mondkapjes enorm toegenomen. Naar de term ‘mondkapje kopen’ werd die avond eveneens tien keer zo vaak gezocht als eerder op de dag.

Besmettingen wereldwijd

Het virus heeft inmiddels aan meer dan honderd mensen het leven gekost. Er zijn ruim 4.500 bevestigde besmettingen, van enkele honderden in kritieke toestand verkeren. In Thailand, de Verenigde Staten, Taiwan, Australië, Singapore, Maleisië, Japan, Vietnam, Zuid-Korea, Canada, Nepal, Frankrijk en Duitsland zijn besmettingen vastgesteld.

Nederland schaalt op naar hoogste waakzaamheidniveau

In Nederland is de ziekte nog niet opgedoken, maar maandag liet minister Bruno Bruins voor Medische Zorg in een Kamerbrief weten dat er zal worden opgeschaald naar het hoogste niveau van waakzaamheid. Dit houdt in dat zorgprofessionals een directe meldplicht bij de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) krijgen als er aanwijzingen zijn dat iemand mogelijk besmet is. Zo moeten eventuele patiënten zo snel mogelijk in beeld komen, om verspreiding te voorkomen. Potentiële patiënten kunnen gedwongen worden opgenomen of in isolatie worden geplaatst. Alle Nederlandse ziekenhuizen beschikken over de daarvoor benodigde isolatieruimtes. Daarnaast zal het virus voortaan worden aangeduid als een zogenoemde A-ziekte, net als bijvoorbeeld SARS en polio.

Reden voor paniek?

Is er al reden om in paniek te raken en inderdaad alvast mondkapjes in te slaan? Niet per sé, maar de vraag naar mondkapjes is de afgelopen dagen toch al enorm toegenomen in ons land. Er is nog lang geen sprake van een straatbeeld zoals in China, maar vooral op plaatsen waar veel toeristen zijn, is de vraag groot uit angst voor het virus. Volgens een woordvoerder van Alliance Healthcare, dat zestig eigen Boots-apotheken exploiteert en als groothandel aan nog veel meer apotheken levert, worden de mondkapjes aan de lopende band verkocht. Webwinkel bol.com ziet op de site ook veel meer vraag. “Vijftig keer meer, dat gaat om duizenden mondkapjes”, aldus een woordvoerder. Ook desinfectiegel is enorm in trek.

Lees ook
Bizar toevallig: nieuwe docuserie over wereldwijde virusuitbraak op Netflix terwijl coronavirus spreidt

Effectieve maatregelen

In Nederland zijn inmiddels drie mensen getest op het coronavirus, maar bleken niet besmet. Mogelijk is het virus wel al in Nederland, maar moet dit door de incubatietijd (gemiddeld tien dagen) nog blijken. Fijn is anders, maar daar hoeven we niet direct van in de stress te schieten. In Nederland worden mondkapjes nu nog enkel aan medisch personeel geadviseerd. Wie er gebruik van maakt, moet weten dat het ook weer niet de beste bescherming is. Het mondkapje moet in ieder geval regelmatig vervangen worden én het moet zeer goed aansluiten bij neus en mond, iets dat in het dagelijks leven haast onmogelijk is. Wel kun je veel andere maatregelen nemen om de kans op besmetting met het coronavirus én andere virussen te verkleinen.

1. Was regelmatig je handen met warm water en zeep, óf met desinfecterende handgel (op basis van alcohol).
2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
3. Gebruik papieren zakdoekjes of tissues die je na gebruik weggooit.
4. Vermijd nauw contact met iedereen die koorts-, griep-, of verkoudheidsverschijnselen vertoont.
5. Heb je last van koorts, kortademigheid en longklachten? Neem dan contact op met je huisarts.
6. Heb je een bezoek aan een besmet land gepland? Vermijd dan direct en onbeschermd contact met dieren en markten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee