Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Coronavirus zet in één weekend Italië op z’n kop: hoeveel zorgen moeten we ons nu maken?

Coronavirus zet in één weekend Italië op z’n kop: hoeveel zorgen moeten we ons nu maken?

Nieuws & Maatschappij
Coronavirus zet in één weekend Italië op z’n kop: hoeveel zorgen moeten we ons nu maken?

Het aantal COVID-19-besmettingen, in de volksmond het Coronavirus, in Italië is in slechts vier dagen gegroeid van vier gevallen naar ruim tweehonderd (!). Ook eist het virus in raptempo dodelijke slachtoffers: maandagmiddag zijn er al zeven patiënten overleden. Het ging in alle gevallen om bejaarden.

Op zoek naar ‘patient zero’

De situatie is in zeer korte tijd geëscaleerd, mogelijk omdat de Italiaanse autoriteiten ‘patiënt nul’ (de eerste gedocumenteerde patiënt) nog steeds niet op het spoor zijn. Het land staat volledig op z’n kop en de angst in de rest van Europa neemt toe. Hoeveel zorgen moeten we ons nu werkelijk maken?

Lees ook
Het coronavirus: wat zijn de symptomen en hoe voorkom je besmetting?

Nog geen paniek bij gezondheidsdiensten

De uitbraak mag dan wel hevig zijn, maar zorgt bij de Nederlandse gezondheidsdiensten nog voor weinig paniek. “We zijn goed voorbereid op een eventuele introductie van het virus in Nederland. Die structuur staat, of het nou in China of in Italië is”, laat een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. Het RIVM ziet in de verspreiding van het virus in Noord-Italië geen reden om het beleid te wijzigen. In Nederland zijn tot nog toe geen besmettingen geconstateerd. Het RIVM en het Erasmus MC in Rotterdam kunnen in hun laboratoria vaststellen dat iemand het virus heeft opgelopen. Ze doen dat door monsters te analyseren die met keelwatjes zijn genomen.

Wintersporters

Noord-Italië is een populaire wintersportbestemming, ook onder Nederlanders. In de wintersportgebieden van de Dolomieten is vooralsnog niks aan de hand. Reisbrancheorganisatie ANVR houdt de situatie “nauwlettend in de gaten, samen met de lokale autoriteiten”, maar benadrukt dat “iedereen daar gewoon lekker kan gaan skiën”. Volgens de Nederlandse Skivereniging is Noord-Italië als wintersportbestemming goed voor een marktaandeel van negen procent. Dat komt neer op tienduizenden Nederlandse skiërs en snowboarders.

School stuurt kinderen naar huisarts

De Drentse scholenkoepel Pricoh heeft ouders maandag in een brief verzocht om kinderen na een vakantie in Noord-Italië naar de huisarts te sturen. Het RIVM vindt dat onnodig. “Het is een besluit van de school, wij adviseren dit niet”, reageert een woordvoerder van het RIVM. “Pas zodra er ziekteverschijnselen zijn is iemand besmettelijk”, zegt hij. Wanneer iemand klachten heeft, vooral aan de luchtwegen, kan de huisarts in overleg met de GGD beslissen of het nodig is om de patiënt te testen op het virus. Maar als je niet recent op het vasteland van China bent geweest, is er weinig reden tot zorgen. “De kans is veel groter dat mensen gewoon griep hebben of een ander verkoudheidsvirus”. Er heerst momenteel in ons eigen land ook een griepepidemie.

Lees ook
Carolien was in China tijdens uitbraak coronavirus: ‘Een paar uur na onze vlucht sloten wegen naar het vliegveld’

CDA wil aangescherpt reisadvies

Regeringspartij CDA vindt dat het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Italië wél moet worden aangescherpt. In het huidige reisadvies voor Italië gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s. “Terwijl delen in het noorden volledig zijn afgesloten voor de buitenwereld”, aldus het CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Voor Zuid-Korea geldt hetzelfde reisadvies, terwijl ook daar het aantal besmettingen snel toeneemt. Buiten China heeft Zuid-Korea het grootste aantal geïnfecteerden met COVID-19 ter wereld. Ook daar zou het reisadvies moeten worden aangescherpt, meent Omtzigt. Ook vraagt hij zich af of er geen meldplicht moet komen voor reizigers uit gebieden waar het nieuwe coronavirus heerst. Intern geldt in Italië al wel zo’n meldplicht, aldus Omtzigt. Hij heeft samen met collega’s opheldering gevraagd aan het kabinet.

Vooralsnog is er nog geen besmetting vastgesteld in ons land, in tegenstelling tot veel omliggende landen. Een recent overzicht van het aantal besmettingen:

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee