Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Wauw! 9x mooie initiatieven die het ‘#StayingIn’ tijdens de coronacrisis aangenamer maken

Wauw! 9x mooie initiatieven die het ‘#StayingIn’ tijdens de coronacrisis aangenamer maken

Wauw! 9x mooie initiatieven die het ‘#StayingIn’ tijdens de coronacrisis aangenamer maken

De nare berichten over het snelverspreidende coronavirus vliegen je om de oren. Maar gelukkig is er in deze donkere tijd ook nog positief nieuws te vinden. Zo worden er allerlei initiatieven bedacht om de dagen beter door te komen.

#CoronaHulp

In deze tijd van nood zijn twittergebruikers een nieuwe campagne begonnen om elkaar te helpen. Onder de noemer #CoronaHulp vragen ze of anderen iets voor hen kunnen doen óf bieden ze aan om iets voor anderen te doen. Zo wordt er oppas aangeboden van scholieren die thuiszitten, helpen jongeren ouderen met boodschappen doen, worden autobezitters gevraagd om een lift om zo het openbaar vervoer te kunnen omzeilen, worden privékantoortjes aangeboden voor wie thuis met kinderen om zich heen niets gedaan krijgt, en worden oproepjes geplaatst om de hond uit te laten als de baasjes het huis niet uit kunnen. Kleine gebaren uit een groot hart, prachtig.

Thuisbezorgd

Ondanks dat het gewoon nog kan, wil je misschien liever de deur niet meer uit om eten te halen. Tegelijkertijd hebben alle horeca hun deuren voor gasten moeten sluiten om nieuwe besmettingen te voorkomen. Gelukkig kunnen we elkaar helpen. Steeds meer (luxe) restaurants melden zich aan bij bezorgingsservices als Thuisbezorgd en Deliveroo om mensen alsnog van eten te kunnen voorzien. Hoeven zij de keuken niet dicht te gooien en krijgen nog inkomsten, kun jij je trouw aan het advies houden om niet naar buiten te gaan. Eén van de restaurants die vanwege de coronacrisis een bezorgdienst heeft ingeschakeld, is RIJKS, het restaurant van het Rijksmuseum in Amsterdam. Ook schrappen veel services de bezorgkosten, waaronder Uber Eats.

Mondkapjes doneren

Er is nu een schreeuwende vraag naar mondkapjes. Om ervoor te zorgen dat de mondkapjes echt op de plek komen waar ze nodig zijn, is mondkapjesnodig.nl in het leven geroepen. Iedereen die bruikbare mondkapjes heeft, kan deze aanbieden op dit platform en zorgverleners kunnen juist aangeven hoeveel ze er nodig hebben. Een initiatief dat nu heel hard nodig (én heel mooi) is en een goed middel om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Mondkapjesnodig initiatief coronavirus

Do It Yourself

Visbar Beet en Bar Baarsch bezorgen ook hun spullen, maar dan net een tikkie anders. Zo leveren ze afgemeten hoeveelheden bij je thuis af, inclusief recepten van hun chefs. Zo kun je thuis hun heerlijke gerechten klaarmaken, een beetje á la Marley Spoon. Wie voor 22:00 uur online bestelt, krijgt de box de volgende dag voor de deur bezorgd. Uiteraard is dat contactloos, zodat zowel jij als de bezorger geen risico loopt.

Speelplezier

Vooral voor de allerjongsten is het best lastig om zo lang zonder vriendjes en vriendinnetjes te kunnen spelen. Want ondanks dat de basisscholen weer opengaan en sportclubs voor de allerkleinsten weer mogen beginnen met trainen, zijn afspraakjes na school nog niet echt aan te raden. Gelukkig is de Amsterdamse kinderwinkel WijsWest nog steeds open en kun je wat extra speelplezier aanschaffen voor de kleintjes. Voor wie het huis niet uit kan of wil, maar in desperate need is van nieuw speelgoed of knutselgerei voor de kids, bezorgt de winkel nu speciaal op de fiets. Wie binnen de ring van Amsterdam een bestelling plaatst, kan zijn pakket binnen twee uur op de stoep verwachten. Topactie.

Omapost

Er is massaal opgeroepen om de ouderen in het land niet te bezoeken. Heel logisch natuurlijk, maar helaas zorgt dit wel weer voor nog meer eenzaamheid bij een groep die zich al vaak alleen voelt. Gelukkig zijn er wel manieren om hen een hart onder de riem te steken. Zo kunnen de kinderen, aangezien ze toch binnen zitten, tekeningen maken voor alle opa’s en oma’s die wel wat vrolijkheid kunnen gebruiken. Zit je niet meer in de leeftijd om een tekening te maken, maar wil je je eigen grootouders of andere ouderen laten weten dat ze er niet alleen voor staan? Dan is een kaartje sturen, wat je gemakkelijk doet via het initiatief Omapost, een prachtig gebaar. Heb je zelf geen adres om de kaartjes naartoe te sturen, dan zorgt Omapost zelf dat jouw kaartje goed terechtkomt.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Lieve mensen, denk ik deze tijden ook aan de ouderen! Neem een extra brood voor ze mee, of laat het staan, zodat ook zij nog boodschappen in huis kunnen halen. Bedenk hoe eenzaam zij nu zijn zonder bezoek en hoe extra verschrikkelijk dat is zonder boodschappen in huis. Mijn oma’tje zit ook helemaal alleen in Bosnië nu en gelukkig heeft zij een lieve buurvrouw die aan haar denkt, maar hoe eenzaam moet zij nu zijn zonder bezoek. Aangezien de kindjes nu drie weken thuis zijn, laat ze leuke tekeningen maken en verstuur die naar willekeurige bejaardentehuizen. Ik denk dat ze dat echt waarderen en zich een stuk minder eenzaam voelen in deze tijden. Blijf kalm, denk aan elkaar en niet alleen aan jezelf en hopelijk is alles over enkele weken weer de oude en kan ik in de zomer gewoon mijn oma weer bezoeken en kan ik ook een foto maken van haar en Nevan! (Incl tigerrrrr-print) Stay safe en aan iedereen in de vitale sector, een dikke vette thank you voor het draaiende houden van de maatschappij! ???

Een bericht gedeeld door Once Upon a Pink Cloud(OUaPC)® (@ouapc) op

‘Gratis’ winkelen

Ondanks dat sommige winkels langzamerhand hun deuren weer openen voor een beperkt aantal klanten, is een middagje shoppen eigenlijk een no go dezer dagen. Maar thank God zijn er altijd nog de webshops waarin we naar hartenlust ons shopmandje kunnen vullen. Bijzonder aardig: webshops schrappen massaal hun verzendkosten, zodat een aankoop je niet meer kost dan wanneer je deze in betere tijden gewoon in een fysieke winkel had gedaan. Ook heb je langer de tijd om je aankopen terug te sturen, zodat je in deze moeilijke tijden geen overhaaste beslissingen hoef te maken.

Eén grote huiskamer

Klaas van Kruistum presenteert het educatieve programma Zapplive Extra voor kinderen die momenteel niet naar school kunnen of gaan. Zo zijn ze deze weken nog educatief bezig en houden het sociale contact bij. In de show kunnen kinderen hun vragen stellen en krijgen ze les van experts, die via videoverbindingen aan het woord komen. Daarnaast is er aandacht voor ontspanning, zoals hoe je de dagen thuis het beste doorkomt. Het programma is op werkdagen tussen 13.00 en 15.30 uur te zien op NPO Zapp en NPO Start.

Rode Kruis hulpkaart

Maar niet alleen de opa’s, oma’s en andere kwetsbare doelgroepen hebben hulp nodig. Misschien werkt je buurman wel fulltime en moet tegelijkertijd zijn kinderen lesgeven. Of werkt je buurvrouw in de zorg en maakt ze extreem lange dagen waardoor ze geen tijd meer heeft om fatsoenlijke maaltijden te koken. Daarom komt het Rode Kruis met de hulpkaart. Deze digitale kaart print je uit, vul je in en stop je bij je buren in de brievenbus met daarop een lieve boodschap om hulp aan te bieden. Wees een goede buur!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Dit is een oproep aan alle buren! Deel hem met jouw (digitale) buren en kom direct in actie! #goedebuur #corona

Een bericht gedeeld door RodeKruisAmsterdamAmstelland (@rodekruisamsterdamamstelland) op

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock