Je bent hier: Home > Nieuws > Asociaal hamstergedrag eist z’n tol: ‘Voedselbanken dreigen deuren te moeten sluiten’

Asociaal hamstergedrag eist z’n tol: ‘Voedselbanken dreigen deuren te moeten sluiten’

Nieuws
Asociaal hamstergedrag eist z’n tol: ‘Voedselbanken dreigen deuren te moeten sluiten’

Ondanks het feit dat er door de overheid en supermarkten zelf bijna dagelijks op gehamerd wordt dat mensen moeten stoppen met hamsteren, lijken consumenten daar maar weinig gehoor aan te geven. Er wordt voornamelijk aan de eigen voorraadkast gedacht, die van de buurvrouw doet er niet toe. Dat lijkt nu z’n tol te gaan eisen en raakt de mensen die de klap het minst kunnen gebruiken.

Extra voorraden vliegen schappen uit

Volgens een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) worden gemiddelde supermarkten zeker twee keer zo vaak bevoorraad als normaal. “De rust keert, tegen sommige eerder geuite verwachtingen in, nog niet terug. Dat gaat allicht nog een paar dagen kosten. Wij zien geen tekenen dat de drukte afneemt of toeneemt.”

Hamsteren extreem schadelijk

Dat er massaal zoveel ingekocht wordt, heeft niet alleen directe gevolgen voor andere supermarktklanten, maar ook voor mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank. Zo vreest de Amsterdamse voedselbank volgende week al niemand meer te kunnen helpen. Afnemers ontvangen deze week nog een goedgevulde krat met voedsel, “maar we weten niet of we volgende week nog open kunnen”, aldus een woordvoerden tegen NU.nl. “Doordat mensen hamsteren, blijft er niets over voor supermarkten om aan ons te schenken”, verklaart de woordvoerder.

Al zeven locaties dicht

“Daarnaast zijn veel vrijwilligers niet inzetbaar vanwege een grotere kwetsbaarheid voor het coronavirus.” Het bestuur van Voedselbanken Nederland vreest dat de komende periode veel voedselbanken hun deuren moeten sluiten. De afgelopen dagen moesten al zeven locaties dicht wegens het gebrek aan specialistisch personeel, onder meer in Etten-Leur en Den Haag. “De prognose is dat we de komende dagen en weken veel meer voedselbanken moeten sluiten”, zegt woordvoerder Leo Wijnbelt. “Met die zeven sluitingen zijn al vijfduizend mensen gedupeerd.”

Harde consequenties

De Amsterdamse locatie voegt deze week aan elke krat een brief toe met de uitleg dat dit mogelijk de laatste levering is voor de komende tijd. De kratten zijn deze week gevuld met eenmalige schenkingen van horecagelegenheden die zijn dichtgegaan vanwege de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Ook stopt de Amsterdamse locatie met leveren aan afnemers uit de rest van Noord-Holland. “Met de huidige bezetting moesten er keuzes worden gemaakt. We hebben geconcludeerd dat de voedselbanken in de rest van Noord-Holland voor eigen voedsel moeten zorgen. Dat is hard, maar nog altijd beter dan helemaal dichtgaan.”

Meeste vrijwilligers zijn senioren

Nederland telt in totaal 170 voedselbanken. Hier kunnen Nederlanders die te weinig geld hebben voor boodschappen terecht voor voedselpakketten. De voedselbank wordt volledig gerund door vrijwilligers. Het grootste deel van de twaalfduizend vrijwilligers zijn senioren en zij vallen in de risicogroep. Het bestuur vindt het logisch en begrijpelijk dat zij thuisblijven. Wijnbelt zegt dat hierdoor veel gespecialiseerd personeel ontbreekt. “Het gaat niet om mensen die de pakketten vullen en uitdelen, maar om mensen in een coördinerende functie. Zij zijn niet snel te vervangen en hierdoor ontstaan problemen op veel locaties.” Ook is de VBN bezorgd over de mogelijke toename van klanten, doordat veel zzp’ers door de coronacrisis zonder werk komen te zitten.

Lees ook
Anderen willen ook eten tijdens coronacrisis: hou je in in de supermarkt, voorraden zijn onderweg

Steun van de Tweede Kamer

Wijnbelt verwacht dat er vanaf deze week elke dag locaties gaan sluiten en dat heeft de consequentie dat veel mensen zonder eten komen te zitten. Dat zou voor iedereen onacceptabel moeten zijn, aldus de voorzitter. “Hamsteraars pakken genoeg eten, maar de mensen die bij ons komen hebben straks helemaal geen eten.” Het bestuur heeft de Tweede Kamer inmiddels om hulp gevraagd. Een mogelijke oplossing ligt in het distribueren van digitale voedselbonnen, die de voedselbanken aan hun klanten kunnen geven. Zij kunnen de bonnen met een waarde van 25 euro per stuk gebruiken om benodigdheden in de supermarkt te kopen. Wijnbelt verwacht met een bedrag van maximaal 9 miljoen euro de komende dertien weken te kunnen overbruggen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee