Je bent hier: Home > Nieuws > Zorgen om uitblijven corona-maatregelen: ‘Over 8 tot 14 dagen zijn we waar Italië vandaag is’

Zorgen om uitblijven corona-maatregelen: ‘Over 8 tot 14 dagen zijn we waar Italië vandaag is’

Nieuws
Zorgen om uitblijven corona-maatregelen: ‘Over 8 tot 14 dagen zijn we waar Italië vandaag is’

Woensdag steeg het aantal besmettingen met het coronavirus – inmiddels officieel een pandemie te noemen – in ons land enorm: na 61 gevallen op dinsdag verdubbelde dat aantal naar 121. In totaal zijn er in Nederland nu 503 geïnfecteerde gevallen bekend. Experts maken zich zorgen om het gebrek aan drastische maatregelen om het virus in te dammen: ‘We kunnen aannemen dat Nederland over acht tot veertien dagen is waar Italië nu is’.

‘Brabantse maatregelen nodig voor heel Nederland’

In Nieuwsuur deelt hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss van het Radboud UMC, ook actief voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn gedachten. “Met alleen geen handen schudden komen we er niet. Dat is een symbolische maatregel. De corona-maatregelen die voor Noord-Brabant gelden, moeten voor heel Nederland gelden”, vindt hij. Ook zullen de maatregelen strikter moeten worden nageleefd, want het is nog maar de vraag hoe goed de nuchtere Nederlanders luisteren naar de gegeven ‘adviezen’.

Italië achterna

Een grafiek laat een zorgwekkende ontwikkeling zien. “We zien dat Nederland sinds dagen exact de lijn van Italië volgt als het gaat om nieuwe besmettingen. We kunnen aannemen dat Nederland over acht tot veertien dagen is waar Italië nu is”, voorspelt hij.

De tekst gaat verder onder de afbeelding:

coronavirus italie nederland

‘We moeten dit veel serieuzer nemen’

Veel mensen blijven het coronavirus vergelijken met een gewone griep en zien de ernst van de situatie niet in. Dat moet snel veranderen. “De gemiddelde Nederlander moet ervan overtuigd worden dat strengere adviezen en regels noodzakelijk zijn. Het is geen griep of een griepje, het is een ernstige ziekte. Als we willen voorkomen dat het snel meer wordt, dan moeten we nu iets doen.” Onder meer scholen en universiteiten zouden preventief de deuren al moeten sluiten, zoals in onder meer Oostenrijk en Denemarken gebeurt. “Hier is er nu een vrijblijvend advies gegeven om zieke kinderen thuis te houden, maar dat is niet genoeg.” Volgens Voss moet er rekening mee gehouden worden dat ten minste dertig procent van de Nederlanders besmet zal raken.

RIVM blijft rustig

Het RIVM blijft vooralsnog stug volhouden dat de tot nu toe getroffen maatregelen voldoende zijn. In Noord-Brabant gelden extra maatregelen, bijvoorbeeld thuisblijven bij verkoudheid, zeven dagen van sociale onthouding en indien mogelijk vanuit huis werken, omdat bij een deel van de Brabantse coronapatiënten niet duidelijk is wat de bron van besmetting is. Het RIVM vindt de situatie in Noord-Brabant niet vergelijkbaar met de rest van het land. “Buiten Brabant zijn er vooral introducties van reizigers die het virus meenemen”, aldus Van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding. “Dat leidt soms tot kleine clusters in gezinnen, maar eigenlijk nog nauwelijks daarbuiten”, aldus RIVM-baas Jaap van Dissel tegen de Volkskrant vandaag.

Lees ook
Last van corona-stress? Déze 8 maatregelen kun je zelf nemen tegen het virus

‘Reactie Italië is over de top’

Andere experts zijn het weer met het RIVM eens. “De reactie van Italië is heel erg dom en over de top”, zegt Ira Helsloot, hoogleraar besturen van veiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen, in gesprek met NU.nl. “Ze leggen nu hun totale economie plat en kunnen hun gezondheidszorg niet op peil houden, wat alleen maar meer crisis zal veroorzaken.” Viroloog Ab Osterhaus spreekt van “extreem strenge maatregelen” in Italië. Toch hoopt en verwacht hij niet dat het in Nederland dezelfde kant op zal gaan. “Het RIVM heeft goede maatregelen genomen om het virus in te dammen. Maar die zijn zo sterk als de zwakste schakel. Als mensen zich niet aan de maatregelen houden, moeten we ons op een behoorlijk zware infectie voorbereiden.”

Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur terug.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS, NU.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee