Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Coronatests voor kleuters? OMT wil zelftests voor leerlingen vanaf groep 1

Coronatests voor kleuters? OMT wil zelftests voor leerlingen vanaf groep 1

Coronatests voor kleuters? OMT wil zelftests voor leerlingen vanaf groep 1

Sinds deze week zijn er miljoenen zelftests beschikbaar voor basisschoolleerlingen en leraren. Het dringende advies is om kinderen vanaf groep 6 twee keer per week te testen. Het OMT zou graag willen dat dit zelftest-advies gaat gelden voor alle basisschoolleerlingen, dus ook voor kleuters.

Zelftest kleuters

Het Outbreak Management Team (OMT) zou graag willen dat alle basisschoolleerlingen vanaf groep 1 meerdere keren per week getest worden middels een zelftest. Momenteel hoeven alleen basisschoolleraren en leerlingen vanaf groep 6 zelftests te doen. Ook scholieren van de middelbare school wordt geadviseerd om twee maal per week een zelftest te doen. Veel coronabesmettingen vinden momenteel plaats op basisscholen en middelbare scholen, vandaar het dringende advies.

Het demissionaire kabinet is echter geen fan van het plan. Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid liet weten dat ze het testbeleid voorlopig niet willen uitbreiden. Het is ook maar de vraag of ouders bereid zijn om meerdere keren per week hun kleuters en jonge kinderen te testen met een zelftest.

Lees ook
Annemiek hielp als vrijwilliger op een corona cohort-afdeling: ‘Ik zag heel zieke mensen naar adem snakken’

Nieuwe maatregelen?

Het aantal coronabesmettingen per dag ligt gemiddeld nog steeds boven de 20.000. Het is nog afwachten of de huidige maatregelen genoeg effect zullen hebben op het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Het OMT wil graag eerst nog een week afwachten voor ze met nieuwe adviezen voor maatregelen komen.

Momenteel moeten niet-essentiële winkels en de horeca hun deuren om 17:00 sluiten. Ook is het niet meer mogelijk om na 17:00 te sporten in sportcentra of bij sportvelden. Mondkapjes zijn ook weer verplicht op locaties waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is, zoals in de supermarkt en in winkels.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA | Beeld: Getty Images