Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Van thuiswerkadvies tot aan lokale mondkapjesplicht: deze coronamaatregelen overweegt het kabinet

Van thuiswerkadvies tot aan lokale mondkapjesplicht: deze coronamaatregelen overweegt het kabinet

Van thuiswerkadvies tot aan lokale mondkapjesplicht: deze coronamaatregelen overweegt het kabinet

Het gaat niet goed met het aantal coronabesmettingen, die nu gemiddeld rond de 6.000 per dag liggen. Een schrikbarend hoog getal, met veel ziekenhuisopnames tot gevolg. 2 november kondigt het kabinet nieuwe coronamaatregelen aan in een persconferentie. Maar welke maatregelen liggen er nu op tafel ter discussie?

Coronamaatregelen

Het Outbreak Management Team (OMT) gaat het kabinet uitgebreid advies geven over nieuwe coronamaatregelen. Het kabinet zal nog discussiëren of dergelijke maatregelen wel haalbaar zijn. Een aantal adviezen zullen waarschijnlijk wel weer in werking worden gesteld: het blijf-thuis advies (bij klachten), het houd-afstandadvies (1,5e meter) en het thuiswerkadvies (thuiswerken als norm). Hier is geen wetgeving voor nodig en dergelijke adviezen zijn makkelijk uit te voeren.

Wellicht dat er ook regionale maatregelen worden afgekondigd in regio’s waar de besmettingen hoog zijn. Denk aan een daadwerkelijke invoering van de anderhalvemeterregel of een lokale mondkapjesplicht. Hugo de Jonge heeft al enkele keren gezegd dat hij geïnteresseerd is in een beperking voor ongevaccineerden. Dit wordt in Duitsland al in enkele regio’s uitgevoerd. Daar geldt dat mensen alleen een coronapas (QR-code) krijgen als ze genezen of gevaccineerd zijn en niet meer wanneer ze getest worden.

Lees ook
Eén ongevaccineerde coronapatiënt op de IC zorgt voor uitstel van 15 hartoperaties

Coronatoegangsbewijs op werk

Een dergelijke maatregel voor ongevaccineerden kan waarschijnlijk op veel weerstand rekenen, zowel van het kabinet als van ongevaccineerden. Grote kans is dan ook dat er geen regel komt die ongevaccineerden inperkt. Landelijke adviezen en regionale maatregelen zullen waarschijnlijk wel worden ingevoerd. Nog een andere optie zou zijn dat het kabinet toestaat dat werkgevers naar een coronatoegangsbewijs kunnen vragen. Bij wet is dit verboden, maar het kabinet kan dit veranderen. Een werkgever mag dan zijn werkgevers vragen om een geldige QR-code te laten zien als ze naar werk willen komen.

Het blijft voor nu gissen welke coronamaatregelen er ingevoerd gaan worden. Maar gezien de huidige coronasituatie zullen er zeker weten nieuwe regels en adviezen worden aangekondigd tijdens de persconferentie van 2 november.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images