Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > De coronacijfers stijgen flink: ruim 19.000 positieve tests en bijna 2.000 coronapatiënten

De coronacijfers stijgen flink: ruim 19.000 positieve tests en bijna 2.000 coronapatiënten

De coronacijfers stijgen flink: ruim 19.000 positieve tests en bijna 2.000 coronapatiënten

Het aantal coronabesmettingen loopt nog steeds op. Er werden de afgelopen 24 uur zelfs 19.274 positieve coronatests geregistreerd bij het RIVM. Hier hoort wel een kanttekening bij, want er was een storing waardoor de cijfers een vertekend beeld geven. Wel liggen er bijna 2.000 coronapatiënten in de ziekenhuizen.

Coronabesmettingen

Het zijn weer een recordaantal besmettingen, maar liefst 19.274. Echter was er een storing, waardoor het getal niet helemaal representatief is. In de Nederlandse ziekenhuizen neemt het aantal coronapatiënten ook behoorlijk toe. Van de bijna 2.000 coronapatiënten, liggen er zo’n 380 op de IC’s. In één dag tijd zijn er maar liefst 122 nieuwe patiënten opgenomen in de ziekenhuizen.

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is van mening dat de piek nog niet geweest is. “We verwachten dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nog door stijgt. Over een week zitten we op 2.600 mensen. Een paar dagen erna gaan we over de hoogste piek van afgelopen winter: een piek van 2.800 mensen.”. Wel zegt hij erbij dat het toch gissen blijft hoe snel het zal lopen.

Lees ook
Wéér een soort lockdown: hoe kan het dat we nog steeds met coronamaatregelen opgescheept zitten? 

Druk op de zorg

De druk in de ziekenhuizen stijgt een stuk sneller dan verwacht. “In januari zouden we de piek bereiken met 1.500 mensen. Het is half november en we zitten al op 2.000. De instroom zou naar 150 mensen per dag stijgen en we zitten nu al op 250 opnames per dag. Ik durf niet te zeggen waar we naartoe gaan”, zegt Kuipers.

De afgelopen zeven dagen lag het gemiddelde op 13.465 coronabesmettingen per dag. Het demissionaire kabinet kondigde daarom vrijdag nieuwe maatregelen aan, omdat de druk op de zorg te hoog  wordt. Supermarkten en drogisterijen moeten om 20:00 de deuren sluiten, net als horecagelegenheden. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, moeten al om 18:00 dicht. Ook mogen er nog maar maximaal 4 mensen op bezoek komen, is thuiswerken de norm en zijn veel evenementen alleen mogelijk met maximaal 1250 bezoekers.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Getty Images