Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Virus hijgt in onze nek: dít gebeurt er als iemand in Nederland met het coronavirus besmet blijkt

Virus hijgt in onze nek: dít gebeurt er als iemand in Nederland met het coronavirus besmet blijkt

Nieuws & Maatschappij
Virus hijgt in onze nek: dít gebeurt er als iemand in Nederland met het coronavirus besmet blijkt

Op dit moment is nog niemand in Nederland besmet geraakt met het COVID-19-virus. Met besmettingen in letterlijk al onze buurlanden en het virus dat zich sinds afgelopen weekend plots als een razende verspreidt in Europa, is het bijna knap te noemen dat dit nog steeds niet gebeurd is. Toch lijkt het inmiddels niet langer een kwestie van of, maar wanneer ‘we’ aan de beurt komen. Wat gebeurt er eigenlijk als in iemand in Nederland positief zou testen op het virus?

Meldplicht coronavirus

Bij een uitbraak werken artsen, laboratoria en GGD nauw samen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is verantwoordelijk voor de coördinatie van de bestrijding. Volgens het RIVM is het belangrijk om patiënten snel op te sporen en contacten in de gaten te houden. Om die reden geldt voor het coronavirus een meldplicht. Die is noodzakelijk om snel maatregelen te kunnen nemen en verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Lees ook
Het coronavirus: wat zijn de symptomen en hoe voorkom je besmetting?

Patiënt in isolatie

Als een arts vermoedt dat een patiënt ziekteverschijnselen van het virus vertoont, treedt een protocol in werking. De dokter moet dan een test aanvragen bij het RIVM en het Erasmus MC in Rotterdam. De patiënt gaat in isolatie. Afhankelijk van de situatie kan dat thuis of in het ziekenhuis. Test de patiënt positief, dan moeten ook alle mensen met wie de persoon onlangs contact heeft gehad in quarantaine. De lokale GGD moet hen gedurende de incubatietijd (tussen de zeven en veertien dagen) in de gaten houden. Als ook zij virusverschijnselen vertonen, “begint het verhaal van vooraf aan”, aldus het RIVM.

Tests

Alle mogelijke testen worden uitgevoerd door het RIVM en het Erasmus MC. Als het nodig is kunnen ook in twaalf speciaal opgerichte laboratoria tests gedaan worden. Bij een positieve test op het coronavirus volgt altijd een tweede test in een ander laboratorium. Tussen de test en de uitslag zit ongeveer 24 uur.

Vaccin

Voor COVID-19 bestaat nog geen vaccin. Behandelingen bestaan uit het tegengaan van de symptomen. Zo kunnen artsen bijvoorbeeld extra zuurstof toedienen bij benauwde patiënten. Alle Nederlandse ziekenhuizen hebben voor deze behandelingen de juiste kennis in huis. Ook is voldoende capaciteit op intensivecareafdelingen.

Paniek in Italië

Europa staat op scherp sinds het aantal besmettingen in Noord-Italië afgelopen weekend plots extreem toenam. In amper vier dagen tijd steeg het aantal besmette gevallen van vier naar meer dan tweehonderd. Ook zijn er in Italië al zeven mensen overleden aan het virus. Van ‘patiënt nul’ hebben de Italiaanse autoriteiten geen enkel spoor, wat het lastig maakt vast te stellen wie risico loopt en wat mogelijk de reden van de uitbraak is.

Aantal landen met besmettingen stijgt

Steeds meer landen maken sinds maandag melding van de eerste besmettingen. Dinsdag bleek dat een Italiaanse toerist op Tenerife besmet is. Het hotel waarin hij verblijft is in complete lockdown en de ruim duizend gasten – onder wie ook zeker dertien Nederlanders – moeten veertien dagen in quarantaine. De 69-jarige man zou wel al een week op het Spaanse eiland verblijven. Aangezien nog niet duidelijk is waar hij verder geweest is, is het de vraag of verdere besmetting op eiland voorkomen wordt met enkel het afsluiten van het hotel.

Olievlek

Eerder was op het Canarische eiland La Gomera het virus geconstateerd bij een Duitse man en inmiddels is ook het Spaanse vasteland aan de beurt. In de kustregio Catalonië is voor het eerst een besmetting vastgesteld. Ook in de Oostenrijkse deelstaat Tirol zijn dinsdag twee gevallen van het coronavirus geconstateerd. Deelstaatspremier Günther Platter heeft dit bevestigd. Het gaat om twee mannen van 24 jaar oud uit Innsbruck. Tevens is in Zwitserland bereikt; in het Italiaans sprekende deel van het land is een eerste geval ontdekt.

Lees ook
Coronavirus zet in één weekend Italië op z’n kop: hoeveel zorgen moeten we ons nu maken?

‘40% tot 70% van wereldbevolking krijgt coronavirus’

Hoe bang moeten je nu precies zijn voor een besmetting? Dat valt mee, meent onder andere Marc Lipsitch, epidemioloog en professor aan de Universiteit van Harvard. Volgens hem is een pandemie niet meer te voorkomen en zal veertig tot zeventig procent van de wereldbevolking het nieuwe coronavirus krijgen. Een geruststellende gedacht: veel mensen zullen daar nauwelijks of zelfs niets van merken. “Velen zullen lichtjes ziek zijn, of geen symptomen hebben, net als bij normale griep, die ook levensbedreigend is voor oudere en zieke mensen.”

Een actueel overzicht van alle besmettingen en sterfgevallen wereldwijd vind je hier.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, NU.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee