Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Mogelijke heropening terrassen lijkt slechts ’n zoethouder: weinig positieve berichten over nieuwe persco

Mogelijke heropening terrassen lijkt slechts ’n zoethouder: weinig positieve berichten over nieuwe persco

Mogelijke heropening terrassen lijkt slechts ’n zoethouder: weinig positieve berichten over nieuwe persco

Aankomende dinsdag staat de zoveelste persconferentie weer op de planning en in de aanloop ernaartoe is er maar één brandende vraag: kunnen we nu ein-de-lijk versoepelingen verwachten of niet? De vorige keer dat het volk werd toegesproken door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), werd immers gesproken over onder meer het heropenen van terrassen. Inmiddels lijkt het erop dat die uitspraken meer een zoethoudertje waren. Volgens ingewijden is het namelijk níet waarschijnlijk dat het kabinet veel coronamaatregelen gaat versoepelen.

Mogelijke versoepelingen

Terrassen die “rond Pasen” weer open zouden kunnen, meer ruimte voor detailhandel en hogescholen en universiteiten die studenten weer deels zouden mogen toelaten. Mits de coronacijfers het zouden toelaten, zou er volgens De Jonge eind maart weer meer mogelijk zijn – zo stelde hij tijdens de vorige persconferentie. Verder zou het kabinet met een nieuw reisadvies komen voor de meivakantie en mogelijk ook de zomervakantie.

Aantal besmettingen fors omhoog

Maar helaas, er is geen goed nieuws. Het aantal coronabesmettingen loopt namelijk weer flink op en steeg de afgelopen dagen tot boven de 7000. Daarbij is het zogeheten reproductiegetal weer boven de 1 uitgetorend en blijft ook het aantal bezette ziekenhuisbedden hoog.

Duivels dilemma

Dat iedereen niet kan wachten tot er versoepelingen plaatsvinden, moge duidelijk zijn. Het aantal studenten met depressies en burn-outs neemt toe, en bij horecaondernemers staat het water inmiddels tot de lippen. Het afwegen van die belangen met de oplopende coronacijfers is voor het kabinet een “duivels dilemma”, aldus ingewijden.

Schreeuw vanuit politiek

Zelfs vanuit de politiek wordt geschreeuwd om bepaalde maatregelen te schrappen. Zo vindt D66-leider Sigrid Kaag dat de avondklok “er heel snel af moet”, gezien de naleving ervan moeilijker wordt zodra – in de nacht van 27 op 28 maart – de zomertijd in gaat. Demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, D66) was vorige week ook optimistisch dat het hoger onderwijs weer deels open kan eind deze maand. D66 steeg vorige week na de verkiezingen naar 23 zetels. De nieuwe politieke verhoudingen worden volgens bronnen mogelijk zichtbaar in het overleg.

Geen ruimte voor versoepelingen

Nu het aantal besmettingen weer toeneemt, ziet Menno de Jong – viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT) – eigenlijk nog geen ruimte voor verdere versoepelingen. Hij vindt juist dat de avondklok zou moeten worden aangehouden. Daarbij zou volgens hem het heropenen van terrassen een brug te ver zijn.

Vooral jongeren besmet

De Jong denkt dat de stijging van het aantal besmettingen “mogelijk veroorzaakt is door de beperkte versoepelingen”, zo zegt hij tegen AT5. “De ziekenhuisopnames zijn stabiel hoog. Ze dalen niet verder. Op de intensive care is het wel wat toegenomen”, voegt hij daaraan toe. Dat komt volgens de viroloog waarschijnlijk doordat vooral jongeren besmet zijn op dit moment. “Zij komen meestal niet in het ziekenhuis terecht. Waar we wel bang voor zijn is dat de kwetsbare bevolking die nog niet gevaccineerd is straks wel besmet raakt. Dan krijg je meer ziekenhuisopnames. Er is een zekerheid: met versoepelingen neemt het aantal infecties toe.”

Pasen is té snel

Over een week of twee de terrassen weer opengooien, zit er volgens het OMT-lid niet in. “Ik denk vanuit de infectiedruk dat het een brug te ver is”, aldus De Jong. Pasen is in zijn optiek dan ook te snel. “Als er versoepeld gaat worden, dan zou ik eerdere denken aan kleinere versoepelingen, zoals het hoger onderwijs. De avondklok zou ik zeker aanhouden. We zijn er nog niet.”

Grote golf

Van een derde golf spreekt De Jong echter liever niet. “We zitten in de tweede golf sinds september/oktober, die heel lang duurt. Het lijkt een beetje op het alpenlandschap. Het is een grote golf. Ik geloof er pas in als we in het dal komen. We hebben de Mont Blanc nog niet bereikt in het alpenlandschap. Die moeten we ook zien te voorkomen.”

Lees ook
Derde coronagolf in zicht: einde aan beloofde vakanties en evenementen?

Aanpassingen coronamaatregelen

Het kabinet kondigde tijdens de vorige persconferentie van 8 maart enkele aanpassingen van de coronaregels aan. Zo mogen winkels meer klanten op afspraak ontvangen en kunnen kinderen tot 12 jaar weer naar zwemles. Ook mogen mensen vanaf 27 jaar weer in groepjes van 4 buiten sporten en bewoners van verpleegtehuizen die zijn gevaccineerd mogen twee bezoekers ontvangen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty Images