Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Code zwart dreigt: als er meer coronapatiënten zijn dan beschikbare IC-bedden

Code zwart dreigt: als er meer coronapatiënten zijn dan beschikbare IC-bedden

Code zwart dreigt: als er meer coronapatiënten zijn dan beschikbare IC-bedden

Code zwart in ziekenhuizen lijkt bijna onvermijdelijk te zijn. Code zwart is het scenario wanneer patiënten die levensbedreigend ziek zijn niet op een ic terecht kunnen vanwege gebrek aan bedden. Als er niet snel een daling is qua coronabesmettingen, dan is er echt een probleem op de intensive care. 

Code zwart

Ziekenhuizen maken zich grote zorgen. We stevenen af op code zwart: als er meer patiënten zijn dan IC-bedden. Dit zou gebeuren op het moment dat er meer dan 650 coronapatiënten op de IC’s terecht komen. Mocht er een code zwart worden ingesteld, dan betekent het dat artsen mensen die levensbedreigend ziek zijn moeten weigeren, omdat er geen plek voor ze is. Dit geldt zowel voor coronapatiënten als patiënten met ander lijden. Deze grens van 650 coronapatiënten is vooral bepaald door het tekort aan zorgpersoneel en dus een tekort aan beschikbare IC-bedden.

Het gebrek aan personeel komt vooral doordat zorgpersoneel bezwijkt onder de druk. Er is ook veel ziekteverzuim. Er liggen nu ruim 2.000 patiënten in Nederlandse ziekenhuizen, waarvan ruim 400 op IC’s. De grens van 650 komt dus steeds dichterbij. Infectieziekten-modelleur Marino van Zelst voorspelt dat er volgende week al meer dan 500 patiënten op de IC’s liggen. Momenteel zijn er al duizenden ‘gewone’ operaties gecanceld, omdat er teveel coronapatiënten op IC’s liggen. Zo zijn er al meer dan 4.000 hartoperaties uitgesteld.

Lees ook
Experts willen langere kerstvakantie voor basisschoolleerlingen vanwege coronabesmettingen

Oplossingen

Het aantal besmettingen moet dus drastisch omlaag. Het kabinet kijkt nu onder andere naar het invoeren van de 2G-maatregel. Van Zelst heeft nog wel een idee om de problemen in de ziekenhuizen weg te nemen. Bijvoorbeeld door “het probleem van het ziekenhuis te verschuiven naar elders: mensen kunnen sneller uitgeplaatst worden naar verpleeghuizen of naar huis gestuurd worden ‘met zuurstoffles’.” Of door mensen langer thuis te houden en strenger te selecteren aan de deur bij ziekenhuizen. OMT-lid Diederik Gommers is van mening dat er structureel meer zorgpersoneel moet worden aangenomen, zodat het aantal IC-bedden opgeschroefd kan worden. Dit is echter meer een langetermijnoplossing.

Bron: AD, BNR | Beeld: Getty Images