Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Flink oppassen geblazen: KNMI waarschuwt voor gladheid en begint de dag met code geel

Flink oppassen geblazen: KNMI waarschuwt voor gladheid en begint de dag met code geel

Nieuws & Maatschappij
Flink oppassen geblazen: KNMI waarschuwt voor gladheid en begint de dag met code geel

Waar we een week geleden nog in het zonnetje zaten met temperaturen rond de 20 graden, kelderde het kwik helaas al na een paar dagen. Maandag was het zelfs een van de koudste paasdagen ooit gemeten en kregen we door heel het land te maken met sneeuw- en hagelbuien, wat vooral aan de kust voor problemen heeft gezorgd. Een dag later is het nog steeds oppassen geblazen. Het KNMI waarschuwt voor plaatselijke gladheid en heeft daarom code geel afgegeven.

Gladheid

Maandag was het niet bepaald een pretje om in de tuin eieren te zoeken en vandaag is het weer helaas niet veel beter. We beginnen de dag niet alleen grauw en met een winterse bui hier en daar, maar plaatselijk ook met gladheid.

Code geel

Vooral in het oosten en zuidoosten van het land moet je oppassen wanneer je de weg op gaat. Het KNMI waarschuwt voor gladheid die is ontstaan door de hagel en sneeuw die zijn blijven liggen, en heeft code geel ingesteld. Volgens het instituut duurt de situatie tot halverwege de ochtend. In het (noord)westelijk kustgebied zijn dan bovendien zware windstoten mogelijk van 80-100 kilometer per uur uit een noordwestelijke richting.

Oppassen op de weg

Ook de ANWB waarschuwt voor winterse buien. Hier en daar zijn al ongelukken gebeurd door gladheid, onder meer op de A12 van Den Haag naar Utrecht, bij het knooppunt Gouwe. Op de A348 (Arnhem-Doesburg) gebeurde bij De Steeg een kettingbotsing tussen vijf voertuigen, waaronder een ambulance met daarin een patiënt. Die is overgeladen in een andere ziekenwagen. Ook rond Drachten (Friesland) worden verschillende ongelukken door gladheid gemeld. In een aantal plaatsen, waaronder Lelystad en Amstelveen, is uit voorzorg gestrooid, vooral op bruggen en viaducten.

Lees ook
Voor de warme lente- en zomerdagen: deze originele koffie-cocktail móet je proeven

April doet wat-ie wil

Of het gure begin van april een voorbode is voor de rest van de maand? De meteorologen van Weeronline.nl voorspelden eerder al dat de lente soms ver te zoeken is de komende weken. Er kan namelijk regelmatig een kille noordenwind opsteken, doordat het water van de Noordzee in deze maand nog steeds kouder dan 10 graden is. Komt de wind van die kant, dan wil het helaas niet heel warm worden. Wanneer er weinig wind staat, kan het ’s nachts zelfs nog gaan vriezen. Maar gelukkig is er ook goed nieuws voor liefhebbers van de lente.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty Images

Shoppen is altijd een goed idee