Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Kinderartsen bezorgd: ‘Cijfers verdrinkingen bij kinderen blijven stijgen’

Kinderartsen bezorgd: ‘Cijfers verdrinkingen bij kinderen blijven stijgen’

Kinderartsen bezorgd: ‘Cijfers verdrinkingen bij kinderen blijven stijgen’

Kinderartsen van het Amsterdam UMC en het UMC Groningen hebben verzamelde data over het verdrinken zonder dodelijke afloop onderzocht. En die cijfers zijn niet mis. Daarom slaan ze alarm: “Ouders, let extra goed op deze zomer!” 

Verdrinkingen kinderen niet afgenomen

In de decennia daarvoor nam het aantal verdrinkingen onder kinderen wel af. Dat is nu al tien jaar niet meer zo. “Door de COVID-19-maatregelen vrezen we dat meer kinderen deze zomer risico lopen op verdrinking”, zo schrijven ze op de website van Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ). 

78 verdrinkingen van kinderen

Verdrinking is nog steeds een belangrijke oorzaak van het overlijden van kinderen. In de afgelopen tien jaar waren er gemiddeld 78 verdrinkingen van kinderen. Let wel: dit waren ook bijna-verdrinkingen, dus zonder dodelijke afloop. Een op de zes kinderen die hulp nodig heeft na een verdrinkingsongeluk, overlijdt aan de gevolgen hiervan. Meer dan de helft van de kinderen die overlijdt na verdrinking, overlijdt voor aankomst in het ziekenhuis, omdat de reanimatie niet succesvol was.

Lees ook: 
Steeds minder kinderen kunnen goed fietsen en dat komt allemaal door de bakfiets

Letsel na bijna-overdrinking

Zo’n bijna-overdrinking is niet zonder risico’s. Vaak hebben de hersenen dan al zuurstoftekort gehad, waardoor de artsen de kinderen niet meer beter kunnen maken, zo vertelt Carolina Hartdorff, kinderarts-intesivist van het Emma Kinderziekenhuis aan de NRZ. “Wij roepen ouders met klem op om ervoor te zorgen dat hun kind leert zwemmen en de zwemvaardigheid regelmatig onderhoudt. En houd kinderen die nog niet kunnen zwemmen extra goed in de gaten. Ook vragen wij deze zomer extra aandacht voor kinderen van 5 tot 7 jaar die door de COVID-19-maatregelen een achterstand in zwemles hebben opgelopen. Ouders, let dus extra goed op deze zomer!”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nationale Raad Zwemveiligheid | Beeld: Getty Images