Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Calm your tits: siliconen borstimplantaten geen reden tot paniek

Calm your tits: siliconen borstimplantaten geen reden tot paniek

Calm your tits: siliconen borstimplantaten geen reden tot paniek

De media raakten er niet over uitgepraat: het gevaar van siliconen borstimplantaten. Naar aanleiding van alle media-aandacht wordt de siliconenpoli van het Amsterdam UMC overspoeld met telefoontjes van bezorgde vrouwen. Maar zijn siliconen implantaten wel zo gevaarlijk?

Siliconen borstimplantaten gevaarlijk?

Een paar weken geleden kwam de documentaire Moordtieten op televisie. Influencer Dionne Slagter vertelde in de docu over de gevaren van siliconen borsten en de gezondheidsklachten die zij ervaart vanwege haar siliconen implantaten. Er wordt steeds vaker een verband gelegd tussen vrouwen met borstimplantaten en diverse gezondheidsklachten. Veel vrouwen met implantaten werden ongerust door de documentaire en mediaberichtgeving en overspoelden ziekenhuizen daarom met vragen over hun implantaten.

Volgens internist Prabath Nanayakkarra, coördinator van de siliconenpoli van het Amsterdam UMC, is er geen reden tot paniek. “Als je geen klachten hebt, is er geen reden tot ongerustheid”, zegt hij. Hij is van mening dat de beweringen die in de media gedaan zijn over gezondheidsklachten en borstimplantaten niet genuanceerd zijn. “De resultaten uit onderzoek gelden absoluut niet voor alle vrouwen met siliconen borstimplantaten.” Een deel van de vrouwen met borstimplantaten krijgt wellicht klachten, maar dit geldt absoluut niet voor alle vrouwen met borstimplantaten, meent Nanayakkarra. Mochten vrouwen wel gezondheidsklachten hebben en vermoeden dat het zou kunnen komen door hun borstimplantaten, dan is het wel verstandig om contact op te zoeken met de huisarts voor een verwijzing, geeft hij aan.

Lees ook
Geen platgedrukte borsten meer: LUMC start met comfortabeler borstonderzoek

Onenigheid over borstimplantaten

Het blijkt dat er in de medische wereld veel onenigheid bestaat over borstimplantaten en eventuele implicaties voor de gezondheid. Zo zei plastisch chirurg Rita Kappel recentelijk tegen de Volkskrant dat iedere vrouw met siliconen implantaten er vroeg of laat last van zal krijgen. Marc Mureau, oud-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie schrijft in het boek Het Siliconenlek het tegenovergestelde: “We zien geen wetenschappelijke basis voor het idee dat siliconen, afkomstig uit zwetende of lekkende implantaten, de directe oorzaak zijn van klachten die vaak onder het Asia-syndroom (vrijvertaald dat het lichaam een afweerreactie oproept tegen lichaamsvreemd materiaal zoals ingebrachte siliconen, red.) worden geveegd.” Dat siliconen de oorzaak zijn van diverse gezondheidsklachten is dus niet keihard bewezen. Er zal daarom meer onderzoek hiernaar gedaan moeten worden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD.nl | Beeld: Getty Images