Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Bye festivalzomer: burgemeesters grote steden willen verlenging van verbod grote evenementen

Bye festivalzomer: burgemeesters grote steden willen verlenging van verbod grote evenementen

Bye festivalzomer: burgemeesters grote steden willen verlenging van verbod grote evenementen

Dat alle evenementen tot 1 juni – of juno – verboden zijn, is niets nieuws onder de zon. Maar voor iedereen die nog hoop had dat de festivals na die datum wél door zouden gaan, is er teleurstellend nieuws. Ieder sprankeltje hoop lijkt zojuist van tafel geveegd te zijn, nu verschillende burgemeesters van grote steden erop aandringen bij het kabinet om alle evenementen af te lassen deze zomer.

Verlenging verbod evenementen

Het lijkt erop dat er deze zomer géén grootschalige feestjes georganiseerd gaan worden vanwege de uitbraak van het coronavirus. Tenminste, als het aan de burgemeesters van meerdere grote steden ligt. Bronnen hebben aan NOS bevestigd dat zij vinden dat het kabinet het verbod moet verlengen tot – houd je vast – 1 september of zelfs 1 oktober.

Maatregelen

Vooralsnog geldt het verbod op grote evenementen tot 1 juni. Hopelijk kan het kabinet volgende week meer zeggen over een eventuele verlenging van deze maatregel, zo zei Mark Rutte donderdag. Ook wordt aankomende week onthuld wat er gebeurt met de maatregelen die gelden tot 28 april.

Festivals

Het advies van de verschillende burgemeesters is ter sprake gekomen in het overleg tussen het kabinet en de veiligheidsregio’s. Het verbod zou ingesteld moeten worden voor evenementen als festivals en betaalde voetbalwedstrijden. Vooral voor festivals is duidelijkheid een vereiste, gezien er natuurlijk artiesten moeten worden afgezegd wanneer het evenement niet door kan gaan.

Voetbal

Als de burgemeesters het voor het zeggen zouden hebben, vinden ze dat de KNVB zich moet richten op het nieuwe voetbalseizoen en moet onderzoeken hoe wedstrijden ‘coronaproof’ gespeeld kunnen worden. Hierbij wordt voorgesteld om clubs meerdere wedstrijden per week te laten spelen, zodat het afmaken van de competitie een minder groot issue wordt wanneer de maatregelen eventueel weer strenger worden en er niet of minder gevoetbald kan worden. Ook zou het volgens de burgemeesters een idee kunnen zijn om minder publiek toe te laten bij wedstrijden.

Lees ook
Opgelucht ademhalen: lichtpuntje voor makers en cast ‘GTST’ tijdens coronacrisis

‘Kabinet volgt’

Ron Fresen, politiek verslaggever voor NOS, denkt dat het kabinet haast niet anders kan dan gehoor geven aan het advies van de burgemeesters. “De veiligheidsregio’s en de burgemeesters spelen een cruciale rol in het overleg over deze crisis en bovendien zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de evenementen. Als zij dit signaal nu zo duidelijk afgeven, ligt het voor de hand dat het kabinet volgt.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS.nl | Beeld: Unsplash