Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Eindelijk! De buitenschoolse opvang gaat na maanden weer open en da’s óók goed nieuws voor andere ouders

Eindelijk! De buitenschoolse opvang gaat na maanden weer open en da’s óók goed nieuws voor andere ouders

Eindelijk! De buitenschoolse opvang gaat na maanden weer open en da’s óók goed nieuws voor andere ouders

Half december ging Nederland in een harde lockdown. Van winkels tot scholen, alles ging op slot. Nog steeds is er veel dicht, maar naar de kinderopvang en de basisschool kan gelukkig alweer even. Na ruim vier maanden is er nu ook eindelijk goed nieuws voor de bso’s: ook zij mogen weer open en dat is óók goed nieuws voor iedereen met een kleintje op het kinderdagverblijf.

BSO’s maandag weer open

De buitenschoolse opvang gaat vanaf maandag weer helemaal open. Dat melden Haagse ingewijden, na berichtgeving van RTL Nieuws. Voor de bso’s gaan dezelfde coronaregels gelden als voor basisscholen. Dat wil onder meer zeggen dat kinderen onderling geen 1,5 meter afstand hoeven te bewaren. Voor het personeel geldt die regel wel. Als op een opvanglocatie één iemand in de groep besmet raakt, moet de hele groep in quarantaine.

Open voor cruciale beroepen

De bso’s waren wel open voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep. Voor de rest bleven ze dicht om te voorkomen dat kinderen van verschillende scholen hier zouden samenkomen en contact zouden hebben. Ook noodzaakte de sluiting ouders om thuis te blijven werken. De kinderopvang en de basisscholen gingen begin februari al weer open. Die waren sinds medio december dicht, net als het voortgezet onderwijs. Middelbare scholieren kunnen sinds maart weer voor minstens een dag in de week naar school.

Terugbetaling sluitingsperiode

Het heropenen van de bso’s is niet alleen goed nieuws voor ouders van kinderen die naar een buitenschoolse opvang gaan, maar ook voor iedereen met kinderen op een kinderdagverblijf. Over de periode dat de kinderopvang begin dit jaar gesloten was, krijgen ouders immers nog compensatie terug van de overheid. Die wilde echter pas uitbetalen zodra de bso’s weer open zouden zijn, om zo maar één keer een terugbetaling te hoeven doen. De uitbetaling voor de tweede sluitingsperiode zal nu hoogstwaarschijnlijk niet lang meer op zich laten wachten.

Lees ook
Domper-dinsdag: kans klein dat kabinet met versoepelingen voor volgende week komt

Persconferentie

De opening van de bso’s wordt dinsdagavond tijdens de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge bekendgemaakt. Daar worden verder geen versoepelingen verwacht. De verruimingen zijn verschoven naar 28 april.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty