Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Spuitje hier, spuitje daar: botox en fillers verboden voor minderjarigen in Engeland

Spuitje hier, spuitje daar: botox en fillers verboden voor minderjarigen in Engeland

Spuitje hier, spuitje daar: botox en fillers verboden voor minderjarigen in Engeland

Jongeren onder de achttien mogen in Engeland geen botox of lip fillers meer gebruiken zonder medische noodzaak. Afgelopen vrijdag ging de nieuwe wet in werking in Engeland. 

Botox uit den boze

Minderjarigen mogen geen gebruik meer maken van botox en fillers, meldt het Engelse departement van Gezondheid en Sociale zorg. Ook mogen jongeren geen afspraken meer maken bij klinieken waar dergelijke ingrepen worden uitgevoerd. De wet is opgesteld om zo jongvolwassenen te beschermen voor eventuele gezondheidsrisico’s die deze ingrepen kunnen veroorzaken. In specifieke gevallen kunnen doktoren en tandartsen echter een uitzondering maken. Maar dit is alleen het geval als er sprake is van medische noodzaak.

De wet treedt in werking omdat vele jongeren graag een ‘Instagram face’ willen. Er bleken in Engeland  ruim 40.000 minderjarigen een filler- of botoxbehandeling te zijn ondergaan vorig jaar. Een schokkende hoeveelheid, zeker omdat in 2017 de cijfers veel lager lagen, toen lag het aantal op ruim 29.000.

Lees ook
Chinees wondermiddel: met de Gua Sha krijg je een strakker gezicht zonder fillers

Instagramgezicht

Door Instagram worden jongeren steeds meer beïnvloed om iets te veranderen aan hun lichaam. Celebrities gebruiken massaal filters, facetune en Photoshop om het perfecte plaatje te tonen. Deze bewerkte foto’s maken jongeren onzeker, maar inspireren jongeren vervolgens om ook hun gezicht (en lichaam) te veranderen door middel van botox, fillers en plastische chirurgie. In Noorwegen is het dan ook verboden om bewerkte foto’s zonder disclaimer te posten op sociale media. Influencers zijn daar verplicht om aan te geven wanneer er gesleuteld is aan foto’s. Het is de vraag of deze wetten effect zullen hebben op jongeren in deze landen. Het zijn in ieder geval stappen in de goede richting en hopelijk weerhouden de wetten (jong)volwassenen ervan om botox en fillers te gebruiken.

Bron: Popsugar | Beeld: Unsplash