Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > In ‘GTST’ én in de Tweede Kamer? Op déze BN’ers kun je op 17 maart stemmen

In ‘GTST’ én in de Tweede Kamer? Op déze BN’ers kun je op 17 maart stemmen

In ‘GTST’ én in de Tweede Kamer? Op déze BN’ers kun je op 17 maart stemmen

Alhoewel er maandag en dinsdag al gestemd kon worden, is het woensdag 17 maart officieel zover: de Tweede Kamerverkiezingen. Als je de kieslijst uit frustratie – omdat je nog steeds hartstikke zweeft – al tientallen keren hebt bekeken, is je misschien iets opgevallen. Er staan namelijk een aantal bekende namen op. Bekend als in: een-niet-van-de-politiek-bekende-Nederlander. Een hoop BN’ers stellen zich dit jaar verkiesbaar. 

BN’ers in de Tweede Kamer

Een Tweede Kamer vol BN’ers zit er hoogstwaarschijnlijk niet in; de meesten staan onderaan de lijst en zijn lijstduwers. Dit houdt in dat ze vooral bijdragen aan de populariteit van zijn of haar partij. Benieuwd op welke BN’ers je kunt stemmen? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Lucille Werner

Iemand die wél aardig hoog op de kieslijst staat, is presentatrice Lucille Werner, die vorige week nog in Flair schitterde met een uitgebreid interview. De presentatrice staat op plek 10 bij het CDA. Ze is erg gepassioneerd over de partij en voert flink campagne via haar social media-accounts. Lucille wil zich met name hard maken voor mensen met een handicap. Zo zegt ze ook bij een campagnevideo: “Onthoud één ding: zonder jou kunnen we niet. We zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig. Iedereen verdient een kans om geluk na te streven.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Maryam Hassouni

Actrice Maryam Hassouni ken je misschien van de serie Dunya en Desi of de film Soof. Maar nu kun je haar dus ook vinden in de politiek. De actrice staat op plek 37 op de lijst van de Partij voor de Dieren. Op Instagram legt ze uit waarom ze zich bij de partij heeft aangesloten. “Op mijn achttiende ben ik uit weerzin tegen de bio-industrie vegetariër geworden. Jaarlijks worden miljarden dieren in Nederland slachtoffer van de bio-industrie. Ik ben blij dat mijn lichaam dat leed letterlijk niet hoeft te verwerken.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Eric Corton

Acteur en presentator Eric Corton kunnen we vinden op de lijst van GroenLinks. Hij staat daar op plek 49. Op de site van de partij zegt hij: “Tof om met volle overtuiging als lijstduwer op deze mooie kandidatenlijst te mogen staan! Het is nu echt tijd voor andere keuzes. Voor een duurzaam groen, gelijkwaardig en inclusief Nederland. Daarom sta ik al jaren achter GroenLinks.”

De tekst gaat verder onder de foto.

View this post on Instagram

A post shared by Eric Corton (@ericcorton)

Babette van Veen

Velen kennen haar als Linda Dekker uit GTST, maar Babette van Veen is behalve op de set óók te vinden op de lijst van de Partij voor de Dieren, net als Maryam Hassouni. Ze staat iets lager dan Maryam, namelijk op plek 41. De vorige verkiezingen was Babette ook al op de lijst te vinden. In een video van de partij zegt ze te kiezen voor de PvdD omdat ze het klimaat erg belangrijk vindt en een groot dierenliefhebber is. Babette heeft ook de tv-commercial van de partij ingesproken.

De tekst gaat verder onder de foto.

Romana Vrede

Romana Vrede kunnen we vinden op plek 18 op de lijst van BIJ1, de door Sylvana Simons opgerichte partij. Naast actrice en schrijfster was Romana vaak te zien als tafeldame in De wereld draait door. Ze kiest voor BIJ1 omdat “BIJ1 is de enige partij is die mij in al mijn intersecties erkent. Vrouw, Zwart, Queer, Moeder van een kind met beperkingen, Kunstenaar. Mijn zijn is in de huidige maatschappij een uitzondering, maar ik geloof dat iedereen een uitzondering is, zolang de norm ‘eng’, dat wil zeggen ‘smal’, is.”

De tekst gaat verder onder de foto.

View this post on Instagram

A post shared by Romana vrede (@romanavrede)

Maarten van der Weijden

Zwemmer Maarten van der Weijden kunnen we vinden onderaan de lijst van de VVD, op nummer 80. Waarom hij zich verkiesbaar stelt, legt hij uit op de website van de VVD. “Ik ben dankbaar voor wat het leven en het land mij gegeven hebben. Een goede gezondheidszorg toen ik ziek werd op mijn 19de, een goede opleiding en topsportklimaat en zelfs een financiële ondersteuning om olympisch goud te halen. Dit is niet vanzelfsprekend. Ik gun het anderen dat zij toegang hebben tot dezelfde mogelijkheden en kansen. Daar doe ik mijn stinkende best voor, door geld in te zamelen voor kankeronderzoek bijvoorbeeld, maar ik help ook graag mee via de politiek.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Lees ook:
De verkiezingen komen eraan: dít moet je als ouders weten voordat je gaat stemmen

Johan Vlemmix

Natuurlijk is het ook altijd mogelijk om je eigen partij op te richten. Johan Vlemmix is de oprichter van de Feestpartij. Hij is overigens de enige op de lijst. Wat de partij precies wil? “Meer creativiteit en positievere politiek bedrijven. Onnodige uitgaves en negatieve sancties moeten verdwijnen. Al die complexiteit van procesmatige regeltjes en partijen die zich daar mee bemoeien kosten te veel geld en levert te weinig op. Mensen mogen daardoor niet meer worden gedupeerd, maar ze moeten gelukkig worden. We moeten ervoor zorgen dat het leven een Feest is voor iedereen!”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Brunopress