Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Bloed van een gevaccineerde donor weigeren? ‘In de praktijk onmogelijk’

Bloed van een gevaccineerde donor weigeren? ‘In de praktijk onmogelijk’

Bloed van een gevaccineerde donor weigeren? ‘In de praktijk onmogelijk’

Ernst Kuipers vertelde gisteravond in Jinek dat sommige vaccinweigeraars in het ziekenhuis terecht komen met een speciaal verzoek. Met een pasje laten ze zien dat ze bloed weigeren van een persoon die gevaccineerd is tegen corona. Een verzoek waar lastig aan te voldoen is. 

Onmogelijk verzoek

Volgens Kuipers hebben ziekenhuizen al tientallen mensen met een dergelijk ‘anti-gevaccineerd bloed’-pasje voorbij hebben zien komen. Deze vaccinweigeraars zijn bang dat door een bloedtransfusie met gevaccineerd bloed het vaccin in hun bloed terecht komt. Daarom eisen veel mensen dat ze alleen een bloedtransfusie willen met bloed van iemand die geen vaccinatie heeft gehad. “In de praktijk betekent het: ik wil geen bloed”, vertelt Kuipers in de uitzending.

Het klinkt namelijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar in de praktijk is het onmogelijk om te weten bij transfusies of een donor gevaccineerd is of niet, bevestigd bloedbank Sanquin. “We registreren niet van mensen of ze gevaccineerd zijn of niet”, zegt Marloes Metaal namens de organisatie. Ziekenhuizen hebben deze kennis dus ook niet. Door antistoffenonderzoek weet Sanquin wel dat het merendeel van het donorbloed van gevaccineerde donoren afkomstig is. Daarnaast bestaat bloed uit bloedcellen, plasma en bloedplaatjes en worden alleen de rode bloedcellen gebruikt voor transfusies. Het plasma waar antistoffen tegen corona inzitten, wordt dus niet gebruikt voor bloedtransfusies.

Lees ook
Hester: ‘Dan heb je gewoon geen greintje empathie in die ongevaccineerde donder van je’

Ethische problemen

“Bij wet is vastgesteld dat patiënten het recht hebben om behandelingen te weigeren. Dat moet je respecteren”, legt medisch ethicus Eline Bunnik uit. Artsen willen mensenlevens redden en het weigeren van bloed kan indruisen tegen de doktersethiek. Bunnik maakt hierbij de vergelijking met mensen die een niet-reanimeren verklaring hebben. Ook al is er sprake van een levensbedreigende situatie, doktoren moeten dergelijke eisen respecteren. Patiënten mogen dus bloed weigeren, maar daarmee kan hun eigen gezondheid wel in het geding komen. Aan doktoren de taak om daarom de juiste informatie te verschaffen, zodat patiënten weloverwogen beslissingen kunnen maken.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTLnieuws | Beeld: Unsplash