Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Dan nóg maar een wandeling: Rutte verwacht heropening bioscopen, theaters en musea ‘tegen de zomer’

Dan nóg maar een wandeling: Rutte verwacht heropening bioscopen, theaters en musea ‘tegen de zomer’

Dan nóg maar een wandeling: Rutte verwacht heropening bioscopen, theaters en musea ‘tegen de zomer’

Hoopte ook jij dat de strenge lockdownmaatregelen binnenkort eindelijk weer een stukje verder versoepeld zouden worden? Dat we binnenkort misschien weer een rondje dierentuin kunnen doen, of een bioscoopje pakken? Een uitspraak van Mark Rutte na zijn zo goed als zekere verkiezingswinst doet helaas vermoeden dat we daar voorlopig nog naar kunnen fluiten. De demissionair premier zei er naar te streven de theaters, bioscopen en musea ‘zo tegen de zomer’ weer te openen.

Werken aan herstelplan

Volgens de exitpolls steekt de VVD-lijsttrekker met zijn partij flink boven de andere partijen uit. De partij staat op 36 zetels, ten opzichte van 33 bij de vorige verkiezingen. Ook D66 gooit in de exitpolls hoge ogen. De demissionair premier wil zo snel mogelijk gaan formeren om te werken aan een herstelplan voor onder andere de cultuursector. Dat belooft in ieder geval weinig goeds voor de nabije toekomst: al op 23 maart volgt er een nieuwe coronapersconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge.

‘Sneltest heeft geen zin voor bioscopen’

De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) trok zich vorige week al terug uit de voorgestelde proef met sneltesten. Volgens de brancheorganisatie zijn sneltesten in de bioscoop praktisch en economisch onhaalbaar. Ook zouden de testen geen toegevoegde waarde hebben voor de bioscopen. Volgens de NVBF zijn de bioscopen al volkomen veilig ingericht. De betaalde testen zouden bovendien de definitieve nekslag kunnen betekenen voor de bioscoopbranche, die al een jaar in zwaar weer verkeert. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) opperde dat “het geen onlogische gedachte is dat je een paar euro extra voor de bioscoop betaalt om de kosten van een test te dekken”, wat niet goed is gevallen bij de achterban.

‘We zouden binnen week open kunnen’

De bioscoopbranche voelt veel meer voor een openstelling aan de hand van het Protocol Verantwoord Bioscoop- en Filmtheaterbezoek. Dit protocol werd in mei vorig jaar gezamenlijk door de branche en de overheid opgesteld en heeft aangetoond dat bioscopen en filmtheaters in alle veiligheid open kunnen. De bioscopen en filmtheaters in Nederland hebben sinds 1 juni miljoenen bezoekers ontvangen onder dit protocol en er is geen enkele besmetting naar de bioscoop te herleiden, aldus NVBF-directeur Gulian Nolthenius. Volgens de NVBF zouden de bioscopen na 23 maart onder dat protocol weer heel snel open kunnen.

‘Nog steeds in de gevarenzone’

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft benadrukken hoe belangrijk het is dat mensen in het land doen wat ze kunnen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “Daar zit mijn zorg, dat sommige mensen denken dat het heel goed gaat. Ja, we zien effecten van de vaccinaties, maar we zijn zeker nog niet uit de gevarenzone”, waarschuwt Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding. In de afgelopen week steeg het aantal geregistreerde besmettingen met 24 procent. Dat was het hoogste percentage sinds halverwege december. “Je ziet de cijfers toenemen, dat baart ons zorgen”, beaamt Timen.

Lees ook
Kunt u zich ‘vacci-timeren’? Kroegen en scholen mogen om een vaccinatiebewijs vragen

‘Regels steeds vaker aan laars gelapt’

Het gedrag van mensen bepaalt voor een belangrijk deel hoeveel ruimte er is om de maatschappij te heropenen. “Je kunt veilig versoepelen, mits de andere maatregelen goed in acht worden genomen”, zegt het afdelingshoofd. Het lijkt echter niet de goede kant op te gaan in dit opzicht. “We zien bijvoorbeeld dat weer meer mensen de weg opgaan, minder mensen werken thuis. Terwijl dat heel belangrijk blijft.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Unsplash – Jake Hills