Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Haal ze maar uit het vet: dít is deze week de beste dag om te schaatsen

Haal ze maar uit het vet: dít is deze week de beste dag om te schaatsen

Nieuws & Maatschappij
Haal ze maar uit het vet: dít is deze week de beste dag om te schaatsen

Nu ons kikkerlandje al dagen bedekt is onder een witte deken en het in tijden niet meer zó koud is geweest, hopen alle winterfanaten natuurlijk nog te kunnen schaatsen op natuurijs. Dat het de komende dagen mogelijk is, staat vast – al moet je er wél snel bij zijn. Maar op welke dag kun je nu eigenlijk het beste het bevroren water op?

Kans schaatsen op natuurijs

Schaatsen op natuurijs is altijd best een dingetje. Want wanneer is het dik genoeg om een poging te wagen? De deskundigen van Weeronline stellen dat het al op steeds meer plaatsen kan, maar nog lang niet overal. Amsterdammers zouden bijvoorbeeld nog even geduld moeten hebben, want de grachten zijn nog niet stevig genoeg om te betreden. Toch lijkt de kans – net als de dikte van het natuurijs – met de dag te groeien.

Nog even geduld

Als de temperaturen rond de -8 tot -15 graden liggen, groeit natuurijs met maar liefst twee tot vier centimeter per dag. Confronterend maar waar: dat zijn – brrr – de temperaturen waar we vandaag de dag mee te maken hebben. Toch kan er nog niet op alle plaatsen in Nederland geschaatst worden op natuurijs, al wordt het bevroren water tot en met de nacht naar zondag dikker en betrouwbaarder. Momenteel is het dus nog wel even oppassen geblazen als je de schaatsen uit het vet haalt en belangrijk is om in je achterhoofd te houden dat de kwaliteit minder is op plaatsen met sneeuw op het ijs.

Tien tot twaalf centimeter

Volgens Weeronline kun je natuurijs betreden als het een dikte heeft van een centimeter of vijf. Wil je echter met meerdere mensen schaatsen, dan moet in ieder geval tien tot twaalf centimeter dik zijn. Als de ijslaag inderdaad dagelijks zo’n twee tot vier centimeter groeit, zullen veel plekken in Nederland hier aan het einde van de week aan voldoen.

Niet met te veel

Hoewel het zaterdag een zonnige dag wordt en het ijs er misschien aantrekkelijk uitziet, is het nog niet overal verstandig om erop te gaan staan. Ook dan kun je bijvoorbeeld nog beter weg blijven van de Amsterdamse grachten. Zie je toch mensen schaatsen, ga er dan niet meteen vanuit dat je er nog wel bij kan; de kans bestaat dan namelijk nog dat het ijs te zwak is om veel gewicht te kunnen dragen.

Lees ook
Pas op! Deze torenhoge boete – *slik – riskeer je als je je autoruiten niet goed genoeg krabt

Beste dag om te schaatsen

Het beste is om – daarmee komen we meteen bij de beste dag om te schaatsen – te wachten tot zondag. In de nacht van zaterdag op zondag zal het voor het laatst flink gaan vriezen en groeit de ijslaag met nóg eens een paar centimeter. Bovendien belooft de zon volop te gaan schijnen en blijft het waarschijnlijk droog, waardoor het aangenaam schaatsweer is. Zie je in de voorspellingen dat de temperaturen die dag weer boven het vriespunt uitkomen? Dat kan kloppen, maar dat betekent gelukkig niet dat het meteen gedaan is het de schaatspret.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Weeronline.nl | Beeld: Getty Images

Shoppen is altijd een goed idee