Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Behandeling over wetsvoorstellen over 2G-maatregel weer uitgesteld

Behandeling over wetsvoorstellen over 2G-maatregel weer uitgesteld

Behandeling over wetsvoorstellen over 2G-maatregel weer uitgesteld

Steeds meer landen zijn begonnen met het invoeren van de 2G-maatregel. Maar in ons land is de behandeling hiervan opnieuw uitgesteld. “Het kabinet moet nog hard aan het werk om steun te vinden voor de maatregel, maar als die er is kan het snel gaan”, laat politiek commentator Frits Wester weten.

Omikronvariant

De omikronvariant heeft de besmettingscijfers de afgelopen weken behoorlijk opgestuwd, daarom worden in Italië nieuwe maatregelen genomen. Vanaf 10 januari geldt daar overal de 2G-maatregel. Dat betekent dat alle Italianen gevaccineerd of genezen moeten zijn om binnen te kunnen komen in een restaurant of museum. En Italië is niet het enige land dat strengere disciplines aan het invoeren is. Ook president Macron heef hard uitgehaald naar de niet-gevaccineerde. Zijn regering werkt ook aan het invoeren van de 2G-maatregel. Dit moet alleen nog goedgekeurd worden door het parlement. En in het strenge Oostenrijk geldt deze maatregel al sinds november.

Nederland

En Nederland? Bij ons stond de behandeling van de 2G-maatregel voor december op de agenda, maar deze werd doorgeschoven naar begin januari. En nu blijk dat de Tweede Kamer op zijn vroegst op maandag 17 januari zal spreken over de wetsvoorstellen van dit 2G-beleid. “Als het kabinet deze maatregel wil invoeren is daar een wetswijziging voor nodig. En daar moeten zowel de Tweede als de Eerste Kamer mee instemmen”, verteld politiek commentator Frits Wester. “Als beide Kamers akkoord zijn dan kan het kabinet 2G in de gereedschapskist opnemen en de maatregel invoeren als dat nodig wordt gevonden.”

Gevoelig onderwerp

Maar zover is het dus nog niet. Want de invoering van deze maatregel ligt politiek zeer gevoelig. Regeringspartijen D66 en VVD zijn voor de invoering van de 2G-maatregel, terwijl het CDA twijfelt maar wel denkt dat het kan helpen ‘om sommige sectoren eerder te kunnen openen’. De ChristenUnie is tegen het invoeren van deze maatregel. In december kondigde minister Hugo de Jonge aan dat de behandelingen hierover werden uitgesteld. Het ontbrak namelijk aan voldoende draagvlak en hij wilde meer tijd. En dit was ook mogelijk, want de besmettingsaantallen waren veel te hoog. En de invoering van een 2G-maatregel heeft alleen zin als er een laag besmettingsaantal is, want de maatregel is bedoeld om bepaalde sectoren weer te kunnen openen. In een lockdown heeft dit dus niet veel zin.

Meer informatie

Door de behandelingen hiervoor uit te stellen heeft het kabinet ook meer tijd gekregen om meer steun te vergaren voor het controversiële plan. En in de tussentijd kunnen ze ook meer informatie winnen over dit onderwerp. Het ministerie van Volksgezondheid komt eind volgende week met meer informatie over de omikronvariant die op dit moment dominant is in ons land. “Als de Tweede en Eerste Kamer akkoord gaan, kan de invoering van de maatregel in principe snel gaan”, zegt Wester.

Lees ook
Let op! De boosterprik moet je zelf in de CoronaCheck-app uploaden

Einde van de lockdown

Demissionair minister De Jonge hoopt dat deze steun met de tijd zal komen, hij blijft in ieder geval vastberaden. Vorige week woensdag liet hij nog weten dat hij de 2G-maatregel wil gaan invoeren ‘zodra het weer kan’. De Jonge ziet de maatregel als een manier om een eind te maken aan de lockdown. Ook verwijst hij naar de andere landen die de maatregel al hebben ingevoerd en daardoor de samenlevingen zoveel mogelijk open proberen te houden.

Nieuwe kabinet

Met de komst van het nieuwe kabinet lijkt het 2G-standpunt niet veranderd te zijn. “Het nieuwe kabinet zal weinig aan de inzet voor 2G veranderen. Ernst Kuipers is waarschijnlijk nog strenger dan De Jonge. In het verleden was Kuipers vaak de man die aandrong op sneller en harder ingrijpen tegen het coronavirus”, laat Wester weten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTLNieuws | Beeld: GettyImages