Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Het kabinet heeft besloten: basisscholen krijgen toch week eerder kerstvakantie

Het kabinet heeft besloten: basisscholen krijgen toch week eerder kerstvakantie

Het kabinet heeft besloten: basisscholen krijgen toch week eerder kerstvakantie

Het is zojuist bekend geworden dat basisscholen toch wel eerder kerstvakantie krijgen. Dit heeft het kabinet besloten om een extra golf met corona-infecties tijdens en na de feestdagen te voorkomen. Daarom blijven de basisschoolkinderen een week langer thuis. 

Korte termijn

Haagse ingewijden bevestigen deze maatregel. Maandag mogen de kinderen waarschijnlijk nog naar school, zodat ze nog even afscheid kunnen nemen. Maar na maandag begint voor deze kinderen de kerstvakantie. De noodopvang voor ouders met essentiële beroepen gaat nog wel gewoon door, maar les op afstand was op zo’n korte termijn niet meer te regelen, waarschuwde de Algemene Onderwijsbond al.

Maatregelenpakket

Verder zal het kabinet nog meer beslissingen gaan nemen over het huidige maatregelenpakket. Denk aan het verlengen van de avondlockdown tot en met 14 januari. Maar dit betekent helaas ook dat er geen versoepelingen zullen komen met betrekking tot het maximale aantal bezoekers tijdens de feestdagen. Het huidige advies daarvoor is nu vier gasten, en dat zal dus niet gaan veranderen.

Kerstvakantie vervroegen

Het is niet de eerste keer dat er door het OMT werd aangeraden om de kerstvakantie van de basisscholen te vervroegen, maar het kabinet wilde er steeds niet op in gaan. Door een langere kerstvakantie beperk je de risico’s dat kinderen na de laatste schooldag op 24 december het coronavirus vanuit het klaslokaal meenemen naar het kerstdiner, waar vaak ook opa’s en oma’s aanwezig zijn. Volgens kabinetsadviseurs is een week eerder in je ‘gezinsbubbel’ de oplossing om een nieuwe kerstgolf te voorkomen. Het RIVM heeft namelijk laten weten dat een vijfde van alle infecties van kinderen tot en met twaalf jaar komt.

Omikron

Het kabinet heeft dit OMT-advies dus meerdere keren genegeerd, maar de besmettelijke omikronvariant gooit roet in het eten. “De deltavariant beginnen we onder de duim te krijgen, maar we zien de omikronvariant opdoemen”, liet minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) maandagmiddag weten na corona-overleg op het Binnenhof. Dit is ook de reden dat de boosterprikcampagne wordt versneld.

Lees ook
Geen boosterprik? Dan vervalt vanaf februari je coronapas 9 maanden na je laatste prik

Flinke discussies

Er is de afgelopen dagen flink gediscussieerd over de langere kerstvakantie. “Maar al weken raadt het OMT het aan, dus dan moet je het wel erg goed uitleggen waarom je er nu ineens toch voor bent als je dat besluit”, laat een ingewijde weten.

Een andere bron heeft laten weten dat de bewindspersonen ‘fifty fifty’ verdeeld waren over deze kwestie. Want het kabinet wilde deze maatregel zo lang mogelijk uitstellen herhaalde onderwijsminister Arie Slob vorige week nog. De nadelen van een week minder school moeten namelijk wel serieus worden afgewogen tegen de voordelen die het heeft.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Het Parool | Beeld: GettyImages