Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Kerst met de fam? De avondlockdown wordt waarschijnlijk verlengd tijdens de feestdagen

Kerst met de fam? De avondlockdown wordt waarschijnlijk verlengd tijdens de feestdagen

Kerst met de fam? De avondlockdown wordt waarschijnlijk verlengd tijdens de feestdagen

Het lijkt erop dat het aantal coronabesmettingen stabiliseert, maar de cijfers zijn nog steeds te hoog. Daarom zal het kabinet volgende week weer met een persconferentie komen, na drie weken met een avondlockdown. De komende dagen zal worden overlegd over nieuwe maatregelen. 

Verschillende opties

Politiek verslaggever Fons Lambie laat weten aan RTLNieuws dat er verschillende opties op tafel liggen. “Of het kabinet verlengt de huidige maatregelen met een paar weken. Dan blijft de huidige ‘avondlockdown’ ongewijzigd. Maar het is ook een optie om bijvoorbeeld het tijdstip van 17.00 uur iets op te schuiven, bijvoorbeeld naar 18.00 uur, 19.00 uur of 20.00 uur. Of dat echt gaat gebeuren, wordt zondag in het Catshuis besproken.” Dit zou wel goed nieuws zijn voor horeca en winkels, die nu noodgedwongen om 17.00 hun deuren moeten sluiten.

Bezoekregels

Ook kan het mogelijk zijn dat het kabinet de tijden voor buitensport iets zal gaan verruimen tijdens de avondlockdown. Want dat is bij meerdere partijen in de Tweede Kamer een nadrukkelijke wens. “Een ander vraagstuk voor het kabinet: de bezoekregels tijdens Kerstmis en oud en nieuw”, gaat Lambie verder. “Op dit moment geldt het advies om maximaal vier mensen thuis op bezoek te ontvangen. Versoepel je dat voor de feestdagen? Of creëer je met een versoepeling tijdens de feestdagen juist een nieuwe piek in de besmettingen? Ook die afweging moeten de ministers maken.”

Coronabesmettingen

De coronabesmettingen zijn afgelopen dagen licht gedaald, maar helaas wel nog steeds te hoog. De IC’s en andere zorgafdelingen liggen vol en ziekenhuizen zijn zelf genoodzaakt om de planbare zorg uit te stellen. “De twee coronabestrijders van het kabinet, Rutte en De Jonge, koersen op een verlenging. De druk op de zorg, de angst om maatregelen te snel los te laten en de onzekerheid over de omikronvariant spelen daarin mee”, vertelt Lambie.

Langere kerstvakantie

Ook is er veel onduidelijkheid over de kerstvakantie voor basisschoolleerlingen. Er waren namelijk steeds meer stemmen voor om deze een week eerder te laten beginnen. Maar dit zal alleen gebeuren als de cijfers daar aanleiding toe geven. Niet alleen kijkt het kabinet naar het eerder laten beginnen van de kerstvakantie voor basisschoolleerlingen, maar ook naar een bredere invoering van de coronapas. De Eerste en Tweede kamer hebben inmiddels ingestemd met de coronapas in niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening. Dit betekent dat als je een kledingwinkel, pretpark of kapper bezoekt, zou je een QR-code moeten kunnen laten zien.

Lees ook
Moet je een nieuw coronabewijs aanmaken als je een boosterprik hebt gehad?

Wanneer een persconferentie?

Tot nu toe staat de volgende coronapersconferentie op de vaste dag en tijd ingepland: dinsdagavond om 19:00 uur. Maar nu de formatie ook in de eindfase is beland, kan het ook zo zijn dat dinsdag een nieuw regeerakkoord wordt gepresenteerd. Dan zal de coronapersconferentie worden verplaatst naar maandagavond.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTLNieuws | Beeld: GettyImages