Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Vanaf vandaag écht niet meer: voortaan dikke boete voor appen op de fiets

Vanaf vandaag écht niet meer: voortaan dikke boete voor appen op de fiets

Nieuws & Maatschappij
Vanaf vandaag écht niet meer: voortaan dikke boete voor appen op de fiets

Vanaf vandaag is het strafbaar om je telefoon vast te houden tijdens het fietsen. Appende fietsers riskeren een fikse boete. Dit geldt ook voor bestuurders van andere niet gemotoriseerde voertuigen.

Fietsen met je telefoon in je handen kan je 95 euro gaan kosten.

Hoge bedragen

Het verbod geldt verder voor bestuurders van andere niet gemotoriseerde voertuigen. Ook bestuurders van trams kunnen vanaf 1 juli een boete krijgen als ze hun mobieltje gebruiken. Dat boetebedrag is 240 euro, net zoals de boete voor het vasthouden van een mobieltje tijdens het besturen van een auto of motorfiets. Voor bestuurders van brom- en snorfietsen bedraagt de boete 160 euro.

Let op: níet alleen telefoons

In de nieuwe regels is de term ‘mobiele telefoon’ uitgebreid tot ‘mobiel elektronisch apparaat’. Dat betekent dat ook het vasthouden van andere elektronische apparaten zoals tablets, muziekspelers en camera’s niet langer is toegestaan achter het stuur of op de fiets. Als een mobiel apparaat in een houder zit mag het wel worden gebruikt, bijvoorbeeld voor navigatie of handsfree bellen.

Lees ook
Pas op! Deze torenhoge boete riskeer je als je je autoruiten niet goed krabt

Lekker laten zitten

De campagne die minister Van Nieuwenhuizen vandaag start, attendeert fietsers op het verbod en de hoogte van de boete met de slogan: ‘Laat je telefoon lekker zitten en hou 95 euro in je zak’. De campagne is onderdeel van de brede MONO-campagne die al langer loopt en bestuurders wijst op het gevaar van afleiding in het verkeer.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Vanaf vandaag is het strafbaar om met een elektronisch apparaat in je hand te fietsen🚲📱 . Geen apps of snaps meer naar je vrienden of geliefde terwijl je aan het fietsen bent. De boete bedraagt €95,-. Het is de laatste tijd veel in het nieuws geweest. Ook via dit kanaal hebben we er meerdere berichten over geplaatst. Een gewaarschuwd mensen telt voor twee. Voor meer informatie bekijk de site van de Rijksoverheid https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/fiets/vraag-en-antwoord/mag-ik-bellen-en-naar-muziek-luisteren-op-de-fiets #onspolbtwm #btwm #police #politie #appen #appverbod #telefoon #mobiel #fiets #verkeer #veiligheid #afleiding

Een bericht gedeeld door Politie Westelijke Mijnstreek (@pol_westelijke_mijnstreek) op

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: ANP

Shoppen is altijd een goed idee