Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Afghaanse vrouwen: ‘De zwarte boerka was nooit onze cultuur’

Afghaanse vrouwen: ‘De zwarte boerka was nooit onze cultuur’

Afghaanse vrouwen: ‘De zwarte boerka was nooit onze cultuur’

Een nieuwe beweging is gaande op social media: #donottouchmyclothes en #afghanistanculture. Afghaanse vrouwen staan hiermee op tegen de nieuwe kledingvoorschriften die de taliban voor vrouwelijke studenten voorschrijft. “Afghaanse kleding zit vol kleur, niet een zwarte boerka.” 

Boerka was nooit de Afghaanse cultuur

De taliban wil dat vrouwelijke studenten in Afghanistan zwarte, gezichtsbedekkende kleding dragen, omdat dat ‘de cultuur’ zou zijn. Maar daar zijn Afghaanse vrouwen wereldwijd het mee oneens: “De zwarte boerka heeft nooit deel uitgemaakt van onze cultuur.” De culturele kleding tonen ze via social media onder de hashtags #donottouchmyclothes en #afghanistanculture.

‘Identiteit wordt aangevallen’

Dr. Bahar Jalali was hoogleraar geschiedenis aan de American University in Afghanistan en startte de campagne: “Mijn grootste zorg is dat de identiteit en zelfstandigheid van Afghaanse vrouwen worden aangevallen”, zegt ze tegen BBC. Dus plaatste ze een foto van zichzelf op social media in een groene Afghaanse jurk en vroeg andere vrouwen hetzelfde te doen.

Tekst gaat verder onder post. 

‘Geen politieke strijd over ons lichaam’

De oproep om deze kleding te tonen via socials krijgt, wordt in grote getale beantwoord. “Ik wil niets liever dan leven in een wereld waarin vrouwen zich veilig en comfortabel voelen bij wat ze willen dragen. Onze outfits en lihcaam zijn geen manieren om telkens weer politieke strijd over te voeren”, schrijf Shaharzad Akbar van de Afghaanse Mensnrechtencommissie AIHR op Twitter.

Reacties oproep

“Dit is de echte cultuur die de taliban probeer te verbergen”, schrijft iemand via Twitter. Via Instagram laat iemand weten: “Dit is hoe wij Afghaanse vrouwen eruit zien. Sommige vrouwen dragen traditionele kleding, anderen westerse kleding, weer anderen een hijab en sommigen zijn helemaal gesluierd. Maar de nikab opgedrongen door de taliban is geen dresscode óf traditie.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lema 🤍 ليمه (@lemaafzal)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door neelo (@nee1o)

 

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Instagram | Beeld: Twitter @RoxanaBahar1