Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Shocking: aantal minderjarigen die verdacht worden van (poging tot) moord verdubbeld

Shocking: aantal minderjarigen die verdacht worden van (poging tot) moord verdubbeld

Shocking: aantal minderjarigen die verdacht worden van (poging tot) moord verdubbeld

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is dit jaar het aantal minderjarigen dat werd verdacht van moord of poging tot moord verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Topman van het Openbaar Ministerie (OM) Gerrit van der Burg vertelt in een interview met het AD over deze stijging. “De kruimeldief van vandaag kan morgen iemand liquideren”.

Vorige maand werden er nog 64 minderjarigen verdacht van moord of een poging tot moord. Dat was vorig jaar wel anders. Rond dezelfde periode waren er toen zo’n 25 minderjarigen die werden verdacht tot een misdrijf of poging daarvan. Er is dit jaar een forse toename van 156 procent.

76 zaken

Jongvolwassenen tussen de 18 en 21 jaar worden vaker verdacht van een (poging tot) liquidatie. Vorig jaar werden er 51 zaken gemeten, dat is dit jaar gestegen met 76 zaken. Ook OM-topman Gerrit van der Burg noemt de stijging fors. Alleen in die groep al is er een toename van 49 procent.

Lees ook
Coronatests mogelijk minder betrouwbaar bij de omikronvariant

Wapens en messen

Waarom het aantal geweldzaken een forse toename heeft kan de OM-topman niet zeggen. “De jeugd heeft meer messen, en het is aan te nemen dat er een verband is tussen het groeiend aantal jongeren met messen of vuurwapens en geweld”, zegt Van der Burg. “Zeker in de puberleeftijd geldt: als je een mes bij je hebt, gebruik je het ook eerder.”

Naast de geweldzaken is ook het aantal verdachten en pogingen tot gestegen met 14 procent ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging is van 202 naar 231 zaken gegaan. “Het gaat om jongeren die al met criminaliteit in aanraking zijn geweest, maar ook om jongeren die plotseling in de criminaliteit raken. Ouders moeten niet wegkijken, maar het kind aanspreken”, zegt Gerrit.

Hulpverlening

Volgens Van der Burg komen veel jongeren bij het OM in beeld die een ‘kwetsbare achtergrond hebben met niet al te veel structuur’. “Vaak is er al iets aan de hand in de sfeer van hulpverlening en spijbelen bijvoorbeeld.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty Images