Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Mode & Beauty > Let op! Volgens onderzoekers is een zongebruinde huid niet mooi, maar vooral gevaarlijk

Let op! Volgens onderzoekers is een zongebruinde huid niet mooi, maar vooral gevaarlijk

Let op! Volgens onderzoekers is een zongebruinde huid niet mooi, maar vooral gevaarlijk

Begin deze week was het eindelijk heerlijk weer. Voor veel mensen de reden om de tuinstoel af te stoffen en heerlijk in de zon te gaan zitten. Daarnaast krijg je ook nog eens een mooi kleurtje. Maar laat dat nou juist heel gevaarlijk zijn. Onderzoekers willen af van het schoonheidsideaal dat een zongebruinde huid mooi is, want het is eigenlijk verre van goed.

Zongebruinde huid gevaarlijk

Met een kleurtje op je snoet zie je er vaak net wat gezonder uit. Maar het tegendeel blijkt waar: “Het bruinen van de huid betekent eigenlijk dat er al schade aan de huid is ontstaan”, zo legt gezondheidswetenschapper Karlijn Thonen uit aan EditieNL. Ze vervolgt: “Bij een rode huid schrikken mensen vaak, maar bij een bruine huid denken mensen dat het gezond is.”

Weten maar toch doen

Stiekem weten we natuurlijk best dat de zon schade toebrengt aan je huid. Al jaren horen we campagnes van onder andere het KWF over deze schade en huidkanker. Volgens het KWF is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker: maar liefst 52 procent van alle kankergevallen zijn een vorm van huid. Dit is een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden.

Als je huid verbrandt, wordt direct permanente schade aangebracht. In je opperhuid gaan cellen dood, daardoor vervel je vaak ook na een paar dagen. Op langer termijn zorgt dit ervoor dat je meer kans loopt op huidkanker. Daarom is het zo belangrijk om de kinderen, die nog een minder ontwikkelde huid hebben dan wij, extra goed in te smeren.

Lees ook:
Op deze twee onverwachte plekken moet je óók zonnebrandcrème smeren

Huid beschermen tegen de zon

Is nooit meer in de zon zitten, lopen of staan dan de oplossing? Dat hoeft niet. De algemene tips:

 • Dagcrème met SPF 
  Zelfs op mistige, regenachtige dagen komt de UV-straling door de wolken heen. Gebruik dus iedere dag een dagcrème met SPF. Zo ben je altijd goed beschermd. Maar let op: deze dagcrème is géén vervanger van de ‘zonnebrand’ die we normaal gebruiken. Op een hete stranddag heb je echt meer nodig dan alleen je dagcrème.
 • Zonnebrand
  Een klein beetje UV-straling is goed. Het zorgt ervoor dat Vitamine D wordt aangemaakt en dat is belangrijk voor het behoud van sterke botten. Vanaf zonkracht 4 is het echt smeren geblazen: als je dan onbeschermd in de zon gaat zitten, kun je binnen een halfuur al verbranden.
 • Vermijd de zon tussen 12.00 uur en 15.00 uur
  We hebben het al zó vaak gehoord en toch doen we het meestal niet, de zon vermijden tussen 12.00 uur en 15.00 uur. Op dat moment is de UV-straling het sterkst en kun je dus het beste in de schaduw blijven.
 • Kies de factor die bij jouw huidtype past 
  Iedere huid is anders, daar kunnen we helaas niets aan doen. Het is ook niet zo, zoals veel mensen zeggen, dat dit verandert naarmate je ouder wordt en je vaker in de zon bent geweest. Kies een factor die past bij jouw huidtype aan de hand van dit schema.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA | Beeld: GettyImages