Je bent hier: Home > Mode & Beauty > Zo word je op Black Friday niet in de val gelokt door cybercriminelen

Zo word je op Black Friday niet in de val gelokt door cybercriminelen

Mode & Beauty
Zo word je op Black Friday niet in de val gelokt door cybercriminelen

Dé jaarlijkse kortingsdag der kortingsdagen komt steeds dichterbij: Black Friday. Op 29 november kun je weer naar hartelust shoppen en de beste deals scoren (met déze tips krijg je dat voor elkaar), maar helaas is het die dag ook extra oppassen geblazen. Cybercriminelen liggen namelijk op de loer en maken er maar wat graag misbruik van het feit dat de hele wereld zich die dag op het internet bevindt.

Terwijl jij elke site afstruint voor de beste deals, doen online criminelen hun best om je op te lichten. Zij kopiëren het uiterlijk van populaire websites en proberen zo de persoonlijke gegevens afhandig te maken. Soms kan het best lastig zijn, maar met de zeven gouden tips van Lance Spitzner – Instructor bij SANS Institute – wordt het een stuk gemakkelijker om cybercriminelen op Black Friday (én op alle andere shopmomenten) te slim af te zijn:

1. Let op de geloofwaardigheid van de prijs

Websites die producten voor een aanzienlijk lagere prijs aanbieden dan de normale prijs, kunnen handelen in gestolen goederen. Worst case scenario: je ontvangt zelfs helemaal niks.

2. Richt je op bekende en betrouwbare bronnen

Schaf alleen producten aan via websites die je kent en vertrouwt.

3. Kijk of er contactmogelijkheden zijn

Controleer altijd of de website een e-mailadres en telefoonnummer vermeldt. Als dit er niet staat, is dat vaak een slecht voorteken.

4. Let op het taalgebruik

Zie je rare teksten en talloze fouten in de spelling en grammatica van de website? Dan is dit een duidelijk waarschuwingssignaal.

5. Kijk uit voor copycats

Websites kunnen als twee druppels water op elkaar lijken. Let altijd goed op de domein- of winkelnaam, daaraan kan je zien of je de goede te pakken hebt.

6. Voer nader onderzoek uit

Kijk naar recensies, maar zoek ook op trefwoorden als ‘fraude’, ‘oplichting’ en ‘nep’. Een gebrek aan recensies is vaak een teken dat het om een website gaat die je beter niet kunt vertrouwen.

7. Check de basisbeveiliging

Controleer altijd of de verbinding met de website is versleuteld. Dit kan je zien aan het hangslot voor het URL-balk.

Lees ook
Bereid je vast voor: met deze tips scoor je de beste deals op Black Friday

Voorkom miskopen op Black Friday

Weet je zeker dat je te maken hebt met een betrouwbare webshop? Nou, wij zeggen: winkelen maar! Pas alleen wél op dat je geen miskopen doet, want het is ook zonde als jouw items – die je misschien dan wel gescoord hebt voor een prikkie – alsnog ergens achterin de kast belanden. Tips nodig om miskopen te voorkomen? Flair heeft er een aantal voor je opgesomd.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: En Serio | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee