Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Mode & Beauty > Zó weet je of je make-up proefdiervrij is

Zó weet je of je make-up proefdiervrij is

Mode & Beauty
Zó weet je of je make-up proefdiervrij is

Sinds 2013 mogen in de Europese Unie spullen zoals huid- en haarverzorging en make-up niet meer worden getest op dieren en afgelopen jaar is besloten dat ook van buiten de EU afkomstige producten die op dieren zijn getest niet meer mogen worden verkocht. Ondanks de wet blijkt het toch nog vaak mis te gaan en is niet alle cosmetica proefdiervrij. 

Lees ook
Lekker eerlijk: Miljuschka deelt video van verschil met én zonder make-up

Hoe zit dat nou?
NU.nl was benieuwd hoe we er nou zeker van kunnen zijn dat de cosmetica die we kopen proefdiervrij is en schakelde enkele experts in.

Met een omweg
“Als iets in Nederland wordt verkocht, betekent dat niet dat er geen dieren aan te pas zijn gekomen. Het kan zijn dat een van de ingrediënten van het product buiten Nederland is getest,” aldus blogger Sophie Carleen van Naoki.nl. Harry Blom, proefdierdeskundige bij de Universiteit Utrecht, vult aan: “Zo’n ingrediënt kan voor andere doeleinden op dieren zijn getest, bijvoorbeeld voor conserveermiddelen. Als dat ingrediënt dan ook voor je shampoo is gebruikt, is het niet honderd procent proefdiervrij.”

Zelfs water wordt getest op dieren
“Eigenlijk is niets écht dierproefvrij, zelfs water wordt op dieren getest om te kijken of het niet giftig is,” legt Paul de Leu van Stichting Proefdiervrij uit. “Je kunt de term niet waarmaken. Tegenwoordig is er wel meer druk om onderzoeksmethoden proefdiervrij te maken en wordt er meer getest op menselijk weefsel. Maar er is nog een flinke weg te gaan.”

Het échte logo
Een écht proefdiervrijproduct kun je herkennen aan het logo van Cruelty Free International, een soort springend konijn. “Merken met dat logo moeten een licentie hebben dat ze dierproefvrij zijn en dat ook jaarlijks kunnen aantonen,” aldus Carleen tegen NU. Op verpakkingen staat soms ook een hondenpootje afgebeeld, maar dat is volgens de blogger niet betrouwbaar. “Dat is geen officieel teken.”

Wil je niets meer missen van Flair? Neem dan nu een abonnement! Dankzij onze speciale lente-aanbieding scoor je maar liefst 10 nummers voor slechts €10.

Shoppen is altijd een goed idee