Je bent hier: Home > Mode & Beauty > De wetenschap: dit is de reden dat je haar grijs wordt door stress

De wetenschap: dit is de reden dat je haar grijs wordt door stress

Mode & Beauty
De wetenschap: dit is de reden dat je haar grijs wordt door stress

Stress kan ervoor zorgen dat je in een klap grijs wordt. Een horrorscenario natuurlijk. Hoe dat precies komt was de wetenschap nog niet duidelijk. Er is nu bewijs gevonden waardoor we weten wat er precies voor zorgt dat we door extreme stress grijs kunnen worden.

Misschien ken je mensen in je omgeving die plots onder veel druk grijs zijn geworden. Bekende voorbeelden zijn Marie Antoinette die in één nacht grijs werd toen ze gevangen was genomen tijdens de Franse revolutie. En ook Amerikaanse senotor en oorlogsveteraan John MacCain is een bekend voorbeeld. Toen hij tijdens de Vietnamoorlog in gevangenschap gemarteld werd, verloor hij ook zijn haarkleur.

Vecht- of vluchtreactie

Extreme stress zorgt er dus voor dat we grijs kunnen worden. Maar waarom? Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Harvard verklaren dat haar onder stressvolle situaties grijs wordt vanwege de reactie van het lichaam op gevaar: de zogeheten ‘vecht-of-vluchtreactie’. Om dit te onderzoeken dienden de wetenschappers muizen korte pijnprikkels toe en brachten ze hen in stressvolle situaties. Het sympathische zenuwstelsel, waar de vecht-of-vluchtreactie uit voortkomt, bleek de boosdoener. Deze zenuwen lopen door het hele lichaam en onder de huid, waar ze als linten om de haarvaten gewikkeld zijn.

 

Lees ook: Dít is de nieuwe trendy haarkleur voor 2020

 

Op = op

Nu wordt het even een technisch verhaal. Als onze haren zich vernieuwen veranderen de stamcellen in onze haarvaten die pigment aanmaken. Zij zorgen ervoor dat ons haar blond, rood of bruin is. Onder stress worden deze stamcellen als het ware leeggetrokken. Elk haarvat heeft een bepaalde hoeveelheid van deze cellen – daarom wordt de een jonger grijs dan de ander.

Ouderdom of stress?

Bij de muizen bleek het reservoir van stamcellen na een paar dagen van extreme stress helemaal leeg. Als dat eenmaal zo is kun je geen pigment meer aanmaken, en wordt je dus grijs. De belangrijkste reden dat we onze haarkleur verliezen blijft natuurlijk ouderdom. Of -een beetje- stress maakt dat we sneller grijs worden is de volgende vraag en een mooi vervolgonderzoek voor de wetenschappers.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nu.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee