Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Mode & Beauty > Geen pretje voor je huid: waarom het gebruik van reinigingsdoekjes géén goed idee is

Geen pretje voor je huid: waarom het gebruik van reinigingsdoekjes géén goed idee is

Geen pretje voor je huid: waarom het gebruik van reinigingsdoekjes géén goed idee is

Voor het slapengaan hebben we allemaal ons eigen ritueel, maar het schoonmaken van je gezicht hoort daar sowieso bij. Waar de één dit doet met een washandje en water, gaat de ander aan de slag met wattenschijfjes en verschillende producten. Ook zijn er mensen die fan zijn van reinigingsdoekjes, al blijken die minder goed te zijn voor de huid dan gedacht. Volgens dermatologen zou je ze dan ook beter links kunnen laten liggen.

Reinigingsdoekjes níet goed voor de huid

Ze zijn zo lekker makkelijk, die reinigingsdoekjes die je zo uit een pakje trekt en waarmee je gemakkelijk je gezicht kunt schoonmaken. Althans, dat dénk je. “Met een doekje neem je slechts de helft van je make-up en het vuil weg, dus je moet daarna ook nog een andere reiniging gebruiken”, zegt dermatologe Archana Sangha tegen The Huffington Post. Doe je dat niet, dan kunnen je poriën verstopt raken met als gevolg een hoop puistjes. “Ik krijg veel patiënten over de vloer die last hebben van acne omdat ze uitsluitend gezichtsdoekjes gebruiken om hun huid schoon te maken.”

Veel ingrediënten

Daarnaast is de kans groot dat je na het gebruiken van een reinigingsdoekje meteen je crème opsmeert. Ook dat is door het ellenlange ingrediëntenlijstje geen goed idee. Er zitten namelijk oplosmiddelen en emulgatoren in om make-up, olie en huidschilfers te verwijderen. Daarvan smeer je onbewust hoge concentraties op je gezicht, die je erna níet afspoelt. Hierdoor kun je te maken krijgen met huidproblemen als overgevoeligheid, irritatie, uitdroging of allergische reacties. “Om de reinigingsdoekjes lang vochtig, schoon en fris te houden nadat je het pakje hebt geopend, worden ook heel veel extra ingrediënten toegevoegd die niet bepaald zachtaardig zijn voor je huid”, legt dermatologe Samira Baharlou uit in de Belgische editie van Flair.

Plakkerig laagje

Bovendien laten veel reinigingsdoekjes een residu achter op de huid. “Als ze zo’n plakkerig laagje achterlaten, kunnen bacteriën en vieze stoffen op je gezicht blijven plakken”, aldus Sangha. Staat er dus een waslijst aan ingrediënten achterop het pakje, dan kun je het ‘handige’ product beter in de schappen laten liggen.

Lees ook
Flair’s 5 Favorites: met deze vijf beautyproducten ben je helemaal klaar voor de lente

Alternatief

Liever geen reinigingsdoekjes dus, maar wat is dan wél verstandig om te gebruiken om je gezicht schoon te maken? Micellair water is een goed alternatief, zo stelt een onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. “Dit vangt het vet en vuil op de huid, zodat je het met een watje kunt wegvegen”, verklaart Jetske Ultee. Daarnaast heeft ze nog een beter advies voor je in petto. “Mijn voorkeur gaat eerder uit naar een cleanser die je afspoelt met water. De kans is namelijk groot dat er anders nog wasstoffen en vuil blijven liggen op de huid.” Je kunt het natuurlijk ook allebei doen. Voelt misschien een beetje dubbelop, maar je huid zal uiteindelijk je dankbaar zijn. En daar word jij in the end ook weer blij van. Gevalletje win-win, dus.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be | Beeld: Getty Images