Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Mode & Beauty > Goed klusje voor deze vrije dag: dit is hoe én waarom je je oorbellen moet schoonmaken

Goed klusje voor deze vrije dag: dit is hoe én waarom je je oorbellen moet schoonmaken

Goed klusje voor deze vrije dag: dit is hoe én waarom je je oorbellen moet schoonmaken

Er zijn een heleboel dingen waar we misschien niet vaak genoeg aan denken. De houdbaarheidsdatum van je make-up, bijvoorbeeld, of het wassen van beha’s. Ook het flossen van je tanden schiet er nog weleens bij in. Daarbij… hoe vaak waag jij je nou aan het schoonmaken van je oorbellen? Geef toe, eigenlijk nooit, hè? Toch wordt het wel tijd om dat te gaan doen, benadrukt een arts.

Oorbellen schoonmaken

Als je je oren vol hebt gepiercet en je al die gaatjes hebt opgesierd met een oorbel of -knopje tot een feestelijke ear party, is de kans groot dat je die niet iedere dag uit je oor pulkt voor een grondige poetsbeurt. En ook niet iedere week. Ehm, even eerlijk: héb je je oorbellen überhaupt weleens goed schoongemaakt? Of zegt deze verborgen aanname vooral heel veel over ons?

Minstens eens per week

Hoe het ook zij: grote kans dat je het te weinig doet. Volgens plastisch chirurg dr. K. Roxanne Graw moet je je oorbellen namelijk minstens eens per week voorzien van een poetsbeurt. Hoewel het niet automatisch betekent dat je problemen krijgt als je dat niet doet, kunnen er zich wel hele onsmakelijke praktijken voordoen rondom je oorbel. “Je huid laat uit zichzelf dode huidcellen los en dat geldt ook voor de huid rondom je oorbel”, zegt de arts. “Als je je oorbellen altijd in hebt, kan die dode huid zich daar opstapelen. Daardoor blijft die dode huid geplakt aan je huid en oorbel kleven.” De kans is niet groot dat dat meteen een ontsteking oplevert, maar je huid daar kan er wel goopy uit gaan zien. Brrr.

Oorkaas

Alsof dat nog niet onsmakelijk genoeg is, kan er zich nog iets nasty’s voordoen als je je oorbellen niet vaak schoonmaakt. Namelijk: oren die gaan ruiken naar kaas. ‘Oorkaas’ noemen ze dat, en wij willen dat woord graag nomineren voor het goorste woord van 2021. Alsof het woord alleen nog niet vies genoeg is, is de geur dat ook. De geur van brie is wel het laatste wat je wil dat je partner ruikt als hij/zij in je oorlel bijt, non? Volgens dermatologen vormen je oren een prima leefomgeving voor bacteriën, talg en dode huidcellen. Je kunt je voorstellen dat als dat allemaal samen broeit, het niet bepaald ruikt naar lelietjes-van-dalen.

Zeep en warm water

Doe jezelf en je geliefde dus een plezier en maak van oorbellen wassen een wekelijks klusje. Gelukkig is er niks ingewikkelds aan. Doe al je oorbellen en piercings uit, onderwerp ze aan een poetsbeurt met warm water, zeep, een wattenstaafje met alcohol of een schoonmaakmiddel speciaal voor sieraden. Laat je oorbellen goed drogen voordat je ze weer in doet.

Lees ook
Je haarborstel schoonmaken: zo pak je dat goed aan

Luchten

Heb je nog steeds het idee dat de huid rondom je oorgaatjes onrustig is? Laat oorbellen dan een tijdje achterwege. Zo kon de boel (letterlijk) doorluchten. Laat de gaatjes ook weer niet té lang ongemoeid; dan loop je namelijk het risico dat ze dichtgroeien.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA | Beeld: Getty