Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Mode & Beauty > Oei: Zara haalt gekopieerde items uit huidige collectie!

Oei: Zara haalt gekopieerde items uit huidige collectie!

Oei: Zara haalt gekopieerde items uit huidige collectie!

Het is dé plek waar wij vrouwen minstens een keer per week rondlopen op zoek naar een nieuw kledingstuk en waar de helft van onze garderobe uit bestaat; winkelwalhalla Zara. We zijn gek op alle collecties, maar nu blijkt dat de keten voor de huidige collectie de copycat heeft uitgehangen.

Uit de collectie
Vorige week werd de Spaanse modeketen beschuldigd van plagiaat, en zou zonder toestemming ontwerpen van de Amerikaanse illustrator Tuesday Bassen hebben gebruikt. Maar hier bleef het niet alleen bij, want ook illustrator Adam Kurtz gaf de modeteken ervan langs. Nu meldt de Britse Vogue dat Zara gezwicht is, en de betreffende items uit de schappen heeft gehaald. Illustrator Adam J. Kurtz maakte een collage van het werk waarmee Zara vandoor is gegaan. Dit deelde hij via Twitter.

https://twitter.com/adamjk/status/757566008513138688

Reactie
In eerste instantie ontkende de modeketen dat zij zich schuldig hadden gemaakt aan plagiaat en wilde dan ook geen excuses aanbieden aan de tekenaars. Volgens Zara zouden de illustrators geen poot hebben om op te staan, omdat zij – in tegenstelling tot Zara – maar kleine ondernemers zijn. Maar Inditex, het bedrijf waar de modeketen onder valt, heeft nu dan toch een reactie gegeven.

Uitermate veel respect
“Inditex is recentelijk gecontacteerd door Tuesday Bassens advocaten, die ons wezen op het gebruik van de illustraties op een aantal badges die extern en op kleding in de winkels werden gevonden. Het bedrijf is direct een onderzoek gestart en heeft de betreffende kledingstukken uit de verkoop gehaald. Inditex heeft uitermate veel respect voor de individuele creativiteit van alle kunstenaars en ontwerpers en neemt alle claims serieus”, aldus een woordvoerder tegen Vogue.

Bron: Linda.

Lees ook: