Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Mode & Beauty > Minimalistisch: we willen het allemaal zijn, maar lukt dat ons ook?

Minimalistisch: we willen het allemaal zijn, maar lukt dat ons ook?

Minimalistisch: we willen het allemaal zijn, maar lukt dat ons ook?

Niet meer shoppen, omdat je genoeg spullen hebt. Niet wekenlang wachten tot die prachtige schoenen eindelijk in de sale zijn. En niet even wat kopen, omdat je slecht in je vel zit. Want we hebben genoeg en we zijn tevreden. Vaak is de werkelijkheid iets anders, maar zeggen we dat niet. Want hoe mooi is het om te zeggen dat je alleen gelukkig wordt van je familie, vrienden en mooie herinneringen en dat jouw geluk niet afhangt van het hebben van geld of het uitgeven daarvan? Hoe belangrijk zijn spullen nou echt voor je?

Minimalistisch

Met minder leven en daardoor een vrij gevoel krijgen en gelukkig worden, daar draait het om bij een minimalistische lifestyle. Het streven om met weinig en eenvoudige middelen een doel te bereiken. Het is een trend geworden, al het overbodige in je leven loslaten. Het zorgt voor minder rommel, stress en afleiding.

Materie maakt niet gelukkig, maar laten we eerlijk zijn. Zeggen we als vrouw niet allemaal dat we echt te veel spullen hebben en dat we écht niks hoeven voor onze verjaardag. Of dat herinneringen met geliefden je alleen gelukkig maakt. En dat je niet geeft om een gloednieuwe tas? Maar, dat wanneer die ene fantastische Furla tas, waar je eigenlijk stiekem al een tijdje op zat te azen onverwachts uit het inpakpapier tevoorschijn komt, je dan echt wel glundert van oor tot oor?

Marie Kondo

Dragen die berg met kleding op je stoel in de slaapkamer en die uitpuilende kledingkasten echt bij aan ultiem geluk? Soms is het tijd om te ontspullen en afstand te doen van de dingen die je niet meer gebruikt. Zo zijn velen je voorgegaan met het verslinden van alle Marie Kondo boeken en het bekijken van haar Netflix serie. Haar methode is een makkelijke tool voor ontspullen en bestaat uit 6 stappen:

  1. Visualiseer jouw opgeruimde plek
  2. Ruim elke categorie meteen op
  3. Bewaar alleen wat jou een warm en blij gevoel (spark joy) geeft
  4. Doneer of gooi weg wat geen “spark joy” gevoel geeft
  5. Ruim alleen jouw eigen spullen op
  6. Ruim op in de volgorde: kleding, boeken, papieren, komono (van alles wat) en emotionele spullen

Best of both worlds

Maar wat als je jezelf niet thuis voelt in een minimalistisch leven of in het hebben van heel veel spullen. Is er geen middenweg? We willen allemaal luisteren naar ons eigen verlangen, maar houden ons ook vast aan wat sociaal wenselijk is. En wat bijdraagt aan duurzaamheid. Er zijn genoeg mensen die het heerlijk vinden een kast te hebben van één meter breed met twintig hangers aan kleding. Maar er zijn ook mensen die juist super blij worden van een uitpuilende kast van drie meter breed.

Lees ook
Met déze handige tips blijven jouw gebreide truien nog langer mooi

Minimalistisch of materialistisch leven. Misschien is het een beetje van beide. De best of both worlds. Een nieuwe draai eraan geven, door bewustzijn te creëren wanneer je iets koopt. Is dat niet de nieuwe lifestyle? Geen impulsaankopen meer. Een lifestyle kiezen waar jij je goed bij voelt met veel of weinig spullen. Want daar draait het immers om, jezelf goed voelen. Dus, voel je niet schuldig als je je pinpas langs het pinapparaat haalt en dat prachtige truitje afrekent.

Stel jezelf de vraag: “Does it spark joy?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.