Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Mode & Beauty > Eindelijk, we mogen weer naar de kapper (maar een knipbeurt kan je meer kosten dan voorheen)

Eindelijk, we mogen weer naar de kapper (maar een knipbeurt kan je meer kosten dan voorheen)

Eindelijk, we mogen weer naar de kapper (maar een knipbeurt kan je meer kosten dan voorheen)

Het is misschien wel de meest gevierde versoepelde coronamaatregel van allemaal: de heropening van kapperszaken. Eíndelijk de schaar in die dode punten, éindelijk weer een kwast met verf in de grijze landingsbaan boven op je hoofd. Maar die afspraak bij de kapper gaat je mogelijk wel meer kosten dan je gewend was vóór de uitbraak van het coronavirus.

Eerste kapperszaken geopend

De eerste salon die maandag de deuren weer opende na de wekenlange sluiting was die van haarstylist en visagist Mari van de Ven. Het Haaratelier in Den Bosch heeft direct na middernacht al een aantal klanten blij gemaakt met een knipbeurt; zorgmedewerkers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis waren uitgenodigd om zich als eerste te laten knippen. “Waarom wachten tot 09.00 uur als je om 00.00 uur al open kan?”, reageert Van de Ven enthousiast. “Dan ga je toch direct open!”

Korting voor zorgmedewerkers

Even na twaalven zijn twaalf van de negentien stoelen in zijn zaak bezet waar de klanten geknipt, geföhnd en geverfd worden. De nood was voor hen hoog, stelt Van de Ven. Aan de blije gezichten te zien, is het volgens de haarstylist “heel belangrijk om naar de kapper te gaan”, en aan de uitgroei te zien, bij sommigen ook wel nodig. Zorgmedewerkers houden het hele jaar recht op 25 procent korting. Dat is het minste wat de kappers voor hen kunnen doen, stelt Van de Ven, want zij hebben de afgelopen tijd alleen maar “gewerkt, gewerkt, gewerkt”. Maar waar zorgmedewerkers op sommige plekken voor minder in de kappersstoel kunnen neerploffen, moet de ‘gewone burger’ in verschillende zaken meer betalen dan voorheen.

Langer open, hogere prijzen

“Door de coronamaatregelen kunnen kappers minder klanten per uur helpen. Daarom hebben veel kappers de openingstijden verruimd”, aldus de woordvoerder van de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) tegen NU.nl. Op deze manier proberen ze iets goed te maken van het omzetverlies dat ze hebben geleden als gevolg van de wekenlange noodgedwongen sluiting. “Wat je daarnaast ook ziet gebeuren, is dat kappers de prijzen omhoog hebben gegooid. Ook dit is een direct gevolg van de coronacrisis.” De sluiting die langer dan een maand heeft geduurd, is veel kappers niet in de koude kleren gaan zitten. “Door een kappersbeurt duurder te maken, verzekeren kappers zich ervan dat ze financieel gezond blijven.”

Lees ook
Lockdown-lichtpuntjes: kabinet versoepelt maatregelen, kappers en terrassen (bijna) weer open

Overvolle agenda’s

Vanaf maandag mogen veel zogenoemde contactberoepen weer aan het werk. Niet alleen de kappers, maar ook nagelstudio’s, masseurs, fysiotherapeuten en schoonheidsspecialisten kunnen de deuren weer openen. Volgens vakbond FNV Mooi dragen veel beoefenaars van deze beroepen tijdens het werk mondkapjes, ook al is dat niet verplicht gesteld door de overheid. De agenda’s van de meeste zaken zijn sinds het goede nieuws van premier Mark Rutte op de persconferentie van vorige week overvol. Wie nu nog een afspraak wil maken, moet er rekening mee houden pas over een paar weken terecht te kunnen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: iStock