Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Mode & Beauty > Eigenaar Zara sluit wereldwijd meer dan 1.000 winkels

Eigenaar Zara sluit wereldwijd meer dan 1.000 winkels

Eigenaar Zara sluit wereldwijd meer dan 1.000 winkels

Inditex, eigenaar van modeketen Zara, gaat wereldwijd meer dan 1.200 winkels sluiten. Vanwege de coronacrisis heeft het Spaanse moederbedrijf voor het eerst in twintig jaar nettoverlies geleden. 

Als gevolg van de verliezen van de coronapandemie wil het bedrijf zich nu gaan toeleggen op de online verkoop. Inditex wil tussen de 1.000 en 2.000 winkels ‘absorberen’. Het gaat daarbij vooral om kleinere, oudere winkels van andere merken dan Zara, waaronder Bershka, Pull & Bear en Massimo Dutti. Ook Stradivarius en Oysho vallen onder Inditex. De meeste sluitingen zullen plaatsvinden in Europa en Azië. Na de reorganisatie zullen er van de 7.412 huidige winkels tussen 6.700 en 6.900 overblijven. Dat omvat ook 450 nieuwe winkels die de deuren zullen openen.

Omscholing

Toch zullen er geen grote ontslagen vallen. Volgens het bedrijf zal het ‘personeelsbestand stabiel blijven’. Voor medewerkers die werken bij een filiaal dat de deuren sluit, zullen andere banen gecreëerd worden. Bijvoorbeeld bij de verzending van online aankopen.

Verlies

Als gevolg van de coronacrisis daalde de verkoop van Inditex tussen 1 februari en 30 april van dit jaar met 44 procent. Tijdens het eerste kwartaal noteerde het bedrijf een nettoverlies van 409 miljoen euro. In 2019 werd er in het eerste kwartaal nog 734 miljoen euro winst geboekt.

Strijd met H&M

De onlineverkoop steeg tijdens het eerste kwartaal wel met 50 procent. Inditex wil zich daar nu meer op concentreren en op die manier ook de strijd aanbinden met concurrenten zoals H&M. Het bedrijf hoopt dat meer dan 25 procent van de verkoop tegen 2022 afkomstig zal zijn van de verkoop via het web. In 2019 was dat nog 14 procent. Grote winkels zullen instaan voor de distributie van goederen die via de website besteld worden.

Om dat allemaal te bereiken, zal het moederbedrijf één miljard euro investeren voor 2022. Nog eens 1,7 miljard zal geïnvesteerd in winkels worden voor een betere integratie met de websites.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.