Je bent hier: Home > Mode & Beauty > Consumentenbond waarschuwt voor spullen uit goedkope webshops: ‘Enorme risico’s’

Consumentenbond waarschuwt voor spullen uit goedkope webshops: ‘Enorme risico’s’

Mode & Beauty
Consumentenbond waarschuwt voor spullen uit goedkope webshops: ‘Enorme risico’s’

Van kleding tot schoenen en speelgoed voor de kids: tegenwoordig bestellen we wat af online. Daarbij wordt vaak gekozen voor goedkope webshops buiten Europa, want ja, waarom onnodig te veel geld uitgeven? Toch is het volgens de Consumentenbond niet altijd een even goed idee. Houd je vast: uit onderzoek blijkt dat maar liefst tweederde van de producten die in deze digitale schappen liggen, niét in Nederlandse winkels verkocht zouden mogen worden.

Valt er ook met regelmaat iets op jouw deurmat wat je in een goedkope webshop op de kop hebt getikt? Dan kan het dus zomaar zijn dat je iets in huis hebt gehaald wat niét veilig is. Dit beweren onderzoekers na het testen van 250 producten afkomstig uit goedkope webshops als AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en Ebay. De spullen variëren van kinderproducten, cosmetica en sieraden tot elektronica en tandenbleekmiddelen. Maar liefst 165 van de 250 spullen bleken onveilig te zijn.

Giftige stoffen

Uit onderzoek blijkt dat veel producten vol schadelijke stoffen zitten – dit kan oplopen tot maar liefst 200 keer de toegestane hoeveelheid in Europa – en daardoor zelfs giftig kunnen zijn. Op make-upproducten blijkt bijvoorbeeld het ingrediëntenlijstje vaak niet compleet te zijn en cruciale informatie over de samenstelling te missen.

Brandgevaar

En heb je voor een paar euro zo’n handige, lange oplaadkabel gekocht voor je telefoon? Pas maar op, want driekwart van de usb-laders, reisadapters en powerbanks kwam niet door de veiligheidstest. De kans bestaat dat deze producten oververhit raken en daardoor smelten, een schok geven of zelfs in brand vliegen. Dat geldt niet alleen voor de genoemde items; ook kerstverlichting koop je beter niet via goedkope webshops. Maar liefst negen van de tien lampjes blijken gevaarlijk te zijn.

Enorme risico’s

Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, is naar eigen zeggen ontzettend geschrokken van de onderzoeksresultaten. “Consumenten realiseren zich onvoldoende dat ze spullen kopen van aanbieders die zich niet aan de Europese regels houden. Daardoor lopen ze enorme risico’s.” Er zou volgens haar dan ook echt iets moeten gebeuren op het gebied van bewustwording.

Lees ook
Ben jij een dwangmatige shopper? Dan kan winkelen met vriendinnen je helpen

Vermijd goedkope webshops

Gelukkig gebeurt dat inmiddels ook al. Zo werkt de Europese Unie aan regels die de rechten van consumenten beter moeten beschermen. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken heeft onlangs een speciale commissie van de Sociaal Economische Raad, waar de Consumentenbond ook in zit, om advies heeft gevraagd om dit probleem aan te pakken. Samen zullen ze proberen met een oplossing te komen. Intussen adviseert de Consumentenbond om geen kleding, sieraden, cosmetica, speelgoed of apparaten die op stroom werken te kopen via een platform buiten de EU.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee