Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Mode & Beauty > Denk na over elk aspect van je sportoutfit

Denk na over elk aspect van je sportoutfit

Mode & Beauty
Denk na over elk aspect van je sportoutfit

(Copyright: Veer)

De kleding die je draagt tijdens het sporten heeft een invloed op je sportprestatie. Een aangepaste sportoutfit zorgt namelijk voor een goede vocht- en temperatuurregeling zodat je lichaam niet oververhit raakt of uitdroogt.

Regen of zon? Pas je kledij aan!

Je kiest beter niet voor een T-shirt dat bestaat uit 100% katoen. Katoenen kledij absorbeert zweet waardoor je kleding nat wordt tijdens het sporten. Bij warm weer vermijd je beter zwarte kleding zodat je lichaam niet oververhit raakt. Bij koud weer is kleding in laagjes het meest geschikt: de binnenste laag (kies voor lichtgewicht polyester) trekt het vocht weg van de huid en stuwt het naar de buitenste lagen. De middelste laag (kies voor polyester, fleece of wol) zorgt voor isolatie. De buitenste laag laat het vocht verdampen en houdt wind en regen tegen.

Sporten in een oversized T-shirt? Think again

Grijpen naar een oversized T-shirt en een wijde broek is geen goed idee. Oeps, guilty! Je kleding moet wel genoeg bewegingsvrijheid bieden, maar té loszittende kledij kan onder andere leiden tot wrijving (met huidirritatie als gevolg), vallen, vasthaken of een ongemakkelijk gevoel tijdens het sporten. Ook is het slim om naden, ritsen en knopen te vermijden. En je juwelen laat je thuis.

Een sportbeha is geen overbodige luxe

Het is niet bepaald sexy, maar echt een must tijdens het sporten. Een sportbeha is niet alleen veel, veel, véél comfortabeler dan een gewone beha, hij voorkomt ook dat je hangborsten krijgt door het vele gewiebel. Het kan ook pijnlijk zijn om te sporten zonder goede ondersteuning. Gelukkig hoef je er geen honderden euro’s aan uitgeven en bestaan er ondertussen ook al leukere exemplaren.

These shoes are made for running

Aangepaste schoenen zijn enorm belangrijk. Ongeschikte schoenen leiden vaak tot blessures aan de rug en de gewrichten van de enkels, knieën of heupen. Maar let op tijdens het schoenen shoppen: niet alle sportschoenen zijn geschikt voor alle sporten. Verder moeten je sportschoenen voldoende schokdemping, grip en steun bieden.

Onderhoud je sportschoenen goed en vervang ze op tijd. Hoe snel je ze moet vervangen hangt af van het type ondergrond, je gewicht, je loopstijl en het aantal afgelegde kilometers.

Ook de kousen die je draagt kunnen een invloed hebben op je sportprestatie. Ze moeten goed passen zodat ze geen wrijving en dus geen blaren veroorzaken. Ze moeten het zweet doorlaten en het niet absorberen. Vermijd dus sokken van 100% katoen.

Rood, de kleur van… goede sportprestaties?!

Wetenschappers Russel Hill en Robert Barton (University of Durnham, Engeland) analyseerden de uitslagen van vier vechtsporten tijdens de Olympische Spelen in Athene. En wat blijkt? Sporters die rood droegen, wonnen vaker.

Ook tijdens het EK voetbal van 2004 analyseerden ze de resultaten. Ook hier presteerden de teams in het rood over het algemeen beter. Wat ook bleek, is dat de kleur alleen een rol speelt als de teams aan elkaar gewaagd zijn. Als er een duidelijk niveauverschil is tussen de teams, maakt de kleur niet uit.

Rood straalt kracht, energie en zelfvertrouwen uit. De rode kleur heeft geen invloed op je individuele sportprestaties, maar op die van je tegenstander. Bij rood denken we onbewust aan gevaar en stoppen. De kleur zou dus een verlammend effect hebben op je tegenstander.

Bron: Gezond Sporten

Lees en bekijk ook

Shoppen is altijd een goed idee