Je bent hier: Home > Health > Sandra (48): ‘Ik had een baby van 3 maanden én er zat een tumor op mijn baarmoederhals’

Sandra (48): ‘Ik had een baby van 3 maanden én er zat een tumor op mijn baarmoederhals’

Health
Sandra (48): ‘Ik had een baby van 3 maanden én er zat een tumor op mijn baarmoederhals’

Sandra van Kolfschoten (48) kreeg 2 keer baarmoederhalskanker. Op de dag dat haar behandeltraject vorig jaar begon, kreeg haar dochter Alex (13) de uitnodiging voor de HPV-vaccinatie.

Sandra: “Toen ik in verwachting was van mijn dochter had ik last van pijn en tussentijdse bloedingen. Volgens de verloskundige was de oorzaak een dunne baarmoederwand, maar ik had er geen goed gevoel bij. Na wéér een bloeding raadde ze me aan toch naar het ziekenhuis te gaan. Ik kreeg een uitstrijkje en bleek onrustige cellen te hebben. Ze waren gelukkig niet kwaadaardig. Na de bevalling moest ik terugkomen, zei de arts, dan zouden de cellen mogelijk rustiger zijn. Het liep anders.

Nieuwe tumor

Ik was na mijn zwangerschapsverlof net weer aan het werk toen ik een belletje kreeg van het ziekenhuis: de uitslag van mijn nieuwe uitstrijkje was helemaal niet goed. Er zat een tumor op mijn baarmoederhals. Ik had een baby van
3 maanden en had kanker. Verschrikkelijk. Tijdens een operatie werd een groot deel van mijn baarmoedermond weggehaald. Een opluchting, want daarna was ik gezond. De kanker zou niet terugkomen, zo voorspelden de artsen. De uitstrijkjes waren daarna ook telkens goed. Toch kreeg ik vorig jaar weer een onbestemd gevoel.

‘Ik was gezond, energiek en in goede conditie en moest nu dat hele traject in’

In januari had ik ineens weer onverklaarbaar bloed-verlies. Om kanker uit te sluiten, maakte een arts een MRI-scan. Hij was verbijsterd: er zat een tumor aan de buitenkant van mijn baarmoeder. Of dat een overblijfsel was van 13 jaar eerder of een nieuwe tumor, kon hij niet zeggen. Ik kon het niet geloven. Ik was gezond, energiek en in goede conditie en moest nu dat hele traject in. Omdat de tumor een klier had aangetast, kreeg ik het volledige pakket: wekelijks chemo, dagelijks bestraling en tot slot inwendige bestraling onder narcose. Een fysiek en mentaal zwaar proces.

Lees meer
Miljuschka vraagt aandacht voor baarmoederhalskanker: ‘Als door een mokerslag werd ik ermee geconfronteerd’

Verwoestende ziekte

Op 1 april 2019, toen het behandeltraject begon, kreeg mijn dochter Alex de uitnodiging voor de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker binnen. Het was voor haar meteen duidelijk dat ze zich wilde laten inenten. Als ik die vaccinatie vroeger had gehad, was deze vreselijke ziekte me misschien bespaard gebleven. Bovendien is mijn beste vriendin aan baarmoederhalskanker overleden, dus Alex weet hoe verwoestend de ziekte kan zijn. Je wilt niet dat iemand dit overkomt, zeker je kind niet.

‘Als ik die vaccinatie vroeger had gehad, was deze vreselijk ziekte me misschien bespaard gebleven’

Met het HPV-vaccin gaat het risico op baarmoederhalskanker gigantisch naar beneden. Met Alex heb ik ook weleens de toekomst besproken. Zo van: het komt vast goed, maar wat gebeurt er als dat niet zo is? Dat zijn niet de gesprekken die je met je kind wilt voeren. Bij mij heeft de behandeling gedaan wat ie moest doen. Ik ben weer gezond. Maar dat geluk heeft niet iedereen.”

Lees ook
Steeds minder jonge meisjes krijgen prik tegen baarmoederhalskanker

Inenting

Alex:  “Toen ik de brief kreeg om de HPV-prik te halen, wist ik meteen dat ik dat wilde. Mijn moeder heeft me verteld dat ze ziek was toen ik in haar buik zat. We hadden er vertrouwen in dat ze vorig jaar ook weer beter zou worden, maar je weet nooit hoe het afloopt. Daarom vind ik het belangrijk om die inenting te krijgen. Tegen vriendinnen die er bang voor zijn, zeg ik: wees blij dat die prik er is, want baarmoederhalskanker is pas echt erg.”

Lees nog meer verhalen van moeders en dochters over de HPV-prik in Flair 10. Deze editie ligt van 4 t/m 10 maart in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: Marloes Bosch

Shoppen is altijd een goed idee