Is friet van verse aardappelen wel of niet gezonder dan diepvriesfriet?

621
Verse friet diepvriesfriet
Copyright: iStock

Menig kind bestempelt het als zijn of haar lievelingseten en ook als volwassene gaat het erin als pap: friet. Of patat, het is maar hoe je het noemen wil.

Lees ook: Week van de friet: gratis patat bij de Belgische grens

Sommigen maken hun frietjes het liefst zelf, van verse aardappelen, om de gefrituurde hap nog enigszins gezond te houden. Anderen gaan liever voor gemak en gooien diepvriesfriet die je in zakken in de supermarkt vindt in de frituur. Maar is het echt kiezen of delen? Oftewel: is zelfgemaakte friet van verse aardappelen echt gezonder dan kant-en-klare diepvriesfriet uit de supermarkt?

Feit of fabel?

‘Als je een gevarieerd voedingspatroon hebt en niet te veel eet, is elk denkbaar eten gezond. Dus ook friet’, legt food-service-watcher Ubel Zuiderveld uit aan NU.nl. ‘Ik eet graag verse friet, maar dat wil niet zeggen dat voorgesneden fabrieksfriet niet ook heel lekker kan zijn.’ Beide varianten worden overigens van dezelfde ingrediënten gemaakt, dus verse patat niet per definitie gezonder is dan diepvriesfriet.

Hans van der Reijden van Karels Biofriet voegt eraan toe dat je wel kunt denken aan het gebruiken van biologische aardappelen als je zelf friet maakt. ‘Zonder bestrijdingsmiddelen’, zegt hij tegen de nieuwswebsite. ‘Dat is al iets gezonder.’

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome

Bron: NU.nl | Beeld: iStock

DELEN
Vorig artikelWat je móet weten wanneer je eten invriest
Volgend artikelIn dit land spenderen vaders meer tijd met hun kinderen dan moeders