Moet je een siliconen bakvorm invetten?

18117

Superhandig, zo’n siliconen bakvorm. Hij is lekker flexibel, dus je krijgt je baksels er altijd makkelijk uit. Ze zijn er in veel vormen en je kunt er van alles mee bakken, zoals cake, koekjes en cupcakes. Maar hoe gebruik je hem en… moet je een siliconen bakvorm invetten of niet?

Siliconen bakvorm gebruiken

De siliconen bakvorm zie je tegenwoordig steeds vaker. Niet zo gek, want dit materiaal is flexibel en kleeft niet. Daardoor komen al jouw baksels er gemakkelijk uit. Ook fijn: siliconen bakvormen zijn geur- en smaakloos en onbreekbaar! Een aantal tips voor het gebruiken van een siliconen vorm:

  • Was de vorm voor het eerste gebruik af, daarna afspoelen en goed afdrogen.
  • Siliconen is hittebestendig tot 230°C en daardoor geschikt voor alle soorten gebak.
  • Ook in de magnetron kun je de vormen gebruiken, maar niet op de ‘crispy’ stand.
  • Naast hittebestendig is siliconen ook koudebestendig tot wel -60°C. Hij is dus ook geschikt voor in de vriezer.
  • Deze bakvormen zijn ook nog eens gemakkelijk te reinigen in de vaatwasser.
  • Let op dat je de cake of taart niet in de vorm snijdt, want dan maak je de vorm kapot.

Moet je een siliconen bakvorm invetten?

Veel mensen vragen het zich af: moet je een siliconen bakvorm invetten? Bij alle andere soorten bakvormen is dit nodig, anders krijg je je gebak er onmogelijk netjes uit. Siliconen bakvormen hebben daarentegen goede anti-kleef-eigenschappen waardoor steeds invetten niet per se nodig is. Vet de vorm alleen voor het eerste gebruik even in, de volgende keren is dat niet meer nodig!

NB Bij vormen met veel detail of een oude siliconen bakvorm kan het invetten wel nodig zijn om je gebakjes er goed uit te krijgen.

Meer weetjes over invetten

De siliconen bakvorm hoef je dus niet in te vetten. Maar bij andere bakvormen is het wél nodig. Een aantal weetjes over invetten:

  • Bij een volle ovenschaal (bijvoorbeeld bij taart of lasagne) kun je het beste boter gebruiken voor het invetten.
  • Bak je een stuk vlees, vis of groenten in de schaal, dan kun je beter (olijf)olie gebruiken.
  • Tegenwoordig zijn er ook allerlei handige baksprays verkrijgbaar, die geven minder geklieder. Ze zijn alleen wel een stuk prijziger dan gewone olijfolie.
  • Bak je een taart? Dan is het slim om na het invetten de bodem met wat bloem te bestuiven.

Zin gekregen om te gaan bakken? Kijk snel tussen onze recepten voor bak-inspiratie.

Lees ook: Twix brownies bakken

DELEN
Vorig artikelSamosa wraps
Volgend artikelZo zit niemand stiekem aan je tas (of de koektrommel)