Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Je kunt je planten dus ook te veel water geven: zo herken je dat

Je kunt je planten dus ook te veel water geven: zo herken je dat

Je kunt je planten dus ook te veel water geven: zo herken je dat

Ben je gezegend met groene vingers? Dan is dit voor jou waarschijnlijk helemaal geen nieuwe informatie. Maar lijken jouw planten al dood te gaan als je er alleen al naar kijkt? Dan kan het zomaar zijn dat je hier wat aan hebt. Want naast dat je planten te weinig water kunt geven, kan het ook te veel zijn. 

Planten te weinig water geven

De tekenen dat je jouw groene vrienden te weinig water geeft, die ken je waarschijnlijk wel. Gele bladeren, dorre bodem, blaadjes eraf vallen, dat soort dingen. Maar te veel water? Dat kan ook jammere gevolgen hebben voor je planten.

Lees ook: 
Van bananenschil naar plantenvoeding: zo doe je dat

Tekenen dat je je planten te veel water geeft

Naast te weinig, kun je planten dus ook te veel water geven. Let hier op:

 • De grond is te nat
  De wortels van de plant zijn de reden dat je plant water, voedsel en zuurstof krijgt. Als de grond altijd nat is, is er geen zuurstof aanwezig en dan kunnen je plantjes niet ademen.
 • Bladeren worden bruin en verwelken
  Dit gebeurt eigenlijk ook wanneer je de planten te weinig water geeft. Maar er is een groot verschil: de kwaliteit van de bladeren. Als de blaadjes droog en ‘krokant’ zijn, dan hebben ze te weinig water. Zijn ze zacht en slap? Dan is er te veel water in het plantenspel.
 • Te veel waterdruk
  Als je de planten te veel water geeft, dan zie je dit in de bladeren. Ze krijgen een soort blaren en er komen inkepingen op het blad. Zonde!
 • Trage groei
  Groeit jouw plantje maar niet echt lekker door? En vallen er dan ook nog blaadjes af? Dan is de kans groot dat je te veel water geeft.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Brightview | Beeld: Getty Images