Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > 4x: dít wil je weten over je koelkast en vriezer

4x: dít wil je weten over je koelkast en vriezer

4x: dít wil je weten over je koelkast en vriezer

Waarschijnlijk gebruik je ze dagelijks, maar denk je er niet écht veel over na. Je koelkast en vriezer. Toch kan het handig zijn dat wel te doen, want we zijn allemaal grootgebracht met ideeën over het onderhoud van het keukenapparaat, terwijl die niet per se waar zijn.  

Lees ook: 
Met deze hacks blijft je verse eten lang goed in de vriezer

4x feiten en fabels over de koelkast en vriezer

Temperatuur 

Je denkt misschien dat de temperatuur van de koelkast altijd zo laag mogelijk moet, maar dat hoeft helemaal niet. Veel merken kunnen tot een graad, maar tussen de drie en vier graden wil je het liefst. Zo krijgen bacteriën en schimmels de minste kans.

Warm weer 

Koelkast lager zetten bij warm weer? Nergens voor nodig. Zo’n ingenieus apparaat is het wel; het regelt dat helemaal zelf. Maar er zit wel een addertje onder het gras: staat je koelkast of vriezer in een schuur of garage? Dan moet je in de winter oppassen. Als het buiten kouder is dan de koelkast of vriezer, kan het zijn dat ‘ie er mee uit scheidt. Wil je niet.

Schoonmaken en verbruik

Zeg ‘ns eerlijk: hoe vaak haal jij een doekje door je koelkast? Natuurlijk groeien schimmels en bacteriën niet zo hard als buiten de koelkast, dankzij die lage temperatuur, maar je moet ‘m wel ieder kwartaal minstens een boenbeurt geven. Haal alles eruit en maak een sopje met afwasmiddel. Vergeet de randjes en het afvoergaatje niet, daarvoor kun je het beste wattenstaafjes gebruiken (goor). Doe je het niet omdat je het fris vindt, doe het dan voor je energierekening. Een schone koelkast is namelijk zuiniger in verbruik, doordat de temperatuurgeleiding beter is.

Niet ontdooien 

En die vriezer schoonmaken? Ook een keer per kwartaal. Dus niet pas als de lades niet meer open kunnen wegens ijsvorming (schuldig). Je kunt het ijs wat ontstaan is, weghalen met een ijskrabber (zo een die je ook in de auto gebruikt). Is het te veel? Dan moet je ‘m inderdaad ontdooien. Een rot werkje dat wel makkelijker te maken is. Zet er een pan heet water in, zo ontdooit het sneller.

Bovenin of onderin? 

Mensen denken vaak dat het bovenin de koelkast warmer is dan onderin. Dat is deels waar, het is namelijk afhankelijk van het type model koelkast dat je hebt. Nieuwe modellen hebben luchtcirculatie en zo blijft de temperatuur overal gelijk. Oudere modellen hebben dat niet, dus dan geldt het wel dat het bovenin warmer is dan onderin. Het is niet voor niets dat de groentela onderin de koelkast zit, dus.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: gezondheidsnet | Beeld: Getty Images