Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Huishoudboekje van Yvonne (43): ‘Ik verhuur een deel van mijn eigen huis voor 375 euro extra inkomsten’

Huishoudboekje van Yvonne (43): ‘Ik verhuur een deel van mijn eigen huis voor 375 euro extra inkomsten’

Huishoudboekje van Yvonne (43): ‘Ik verhuur een deel van mijn eigen huis voor 375 euro extra inkomsten’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje. Dit keer is het de beurt aan Yvonne (43) om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

 • Naam Yvonne (43), beleidsmedewerker (36 uur)
 • Kinderen dochter Joyce (14) en zoon Maarten (13)

Netto-inkomsten

 • Salaris € 2.142
 • Kinderbijslag € 191
 • Huurinkomsten € 375

TOTAAL € 2.708

Uitgaven

 • Hypotheek € 790
 • Gas, water en licht € 132
 • Verzekeringen € 180
 • Boodschappen € 400
 • Mobiele telefoons € 50
 • Sport kinderen € 52
 • Internet € 50
 • Auto € 100

TOTAAL € 1.754

Sparen

 • Spaargeld € 4.500

Je verdient € 375 per maand aan huur. Wat verhuur je precies?

“Een deel van mijn woning. Ik heb een langwerpig huis met in het midden de keuken. Daarachter zit nog een ruime slaapkamer met een soort bijkeuken. Ik heb er een keukenblok en een douche in laten zetten en verhuur dat aan een student. Een fijn extraatje, elke maand.”

Je bent alleenstaande moeder van twee kinderen. Draagt hun vader financieel iets bij?

“Nee, helaas niet. Zijn bedrijf is vorig jaar failliet gegaan. Hij heeft nu niet het geld om mee te betalen aan de zorg voor Maarten en Joyce. Dat heeft hij voor die tijd jarenlang wel netjes gedaan, dus we hebben in goed overleg besloten dat die verplichting even op pauze staat. Zodra hij financieel weer een beetje stevig staat, gaat hij weer meebetalen. Die afspraak kunnen we zo maken, omdat ik zelf genoeg verdien om de kinderen te onderhouden. Met die onafhankelijkheid ben ik heel blij.”

Heb jij verstand van financiën?

“Ik denk het wel. Door mijn werk heb ik veel te maken met begrotingen en andere financiële zaken. Niet dat dat per se hoeft te betekenen dat ik het thuis goed heb geregeld, hoor. Ik bedoel: er zijn ook longartsen die zelf roken.

Toen mijn man en ik getrouwd waren, deed ik altijd al de financiën. Ik zorgde dat de rekeningen werden betaald. Ik verzorgde zelfs de administratie van zijn bedrijf. Eenmaal gescheiden heb ik dat nog een tijdje voor hem gedaan. We gingen op goede voet uit elkaar. Uiteindelijk heb ik toch gezegd: laat iemand anders het maar doen. Het voelde niet meer goed om alles van zijn geldzaken te weten.

Het was nodig om ook daarin een beetje afstand te creëren. Hij is een echte ondernemer met geweldig goede plannen en ideeën, maar van geld had hij geen verstand. Het was voor hem echt worstelen om dat te leren. Nu kan hij het net zo goed als ik. Dat hij failliet is gegaan, heeft daar trouwens niets mee te maken, hoor. Hij had een stuk of vier klanten die zelf failliet gingen en daardoor hun rekeningen niet konden betalen. Het was een soort domino-effect. Heel triest, eigenlijk.”

‘Ik stap bijna elk jaar over naar een andere energieleverancier’

Heeft hij jou weleens om je financiële steun gevraagd?

“Nee, dat zou hij nooit doen. Daar is hij te trots voor. Ik moest zelf beginnen over het voorlopig opschorten van de alimentatie voor de kinderen. Hij zei ook eerst een paar keer nee op mijn voorstel. Tot hij zijn financiële situatie nog eens goed onder de loep nam en moest concluderen dat hij het echt niet kon betalen. Heel moeilijk vond hij dat.

Hij is een goede vader die de zorg voor zijn kinderen serieus neemt. Geen alimentatie betalen voelde voor hem als verzaken. Onzin, vond ik. Vooral omdat ik zeker weet dat er ook weer tijden komen waarin hij ze wel materieel kan verzorgen. Ze zijn twee dagen per week bij hem. Voor mij is het vooral belangrijk dat hij de kinderen liefde geeft.”

Hoe vaak check jij je banksaldo?

“Zeker elke week via de bank-app op mijn telefoon. Misschien nog wel vaker. Ook wel om te dubbelchecken of ik genoeg geld op mijn rekening heb staan om bepaalde uitgaven te doen. Zo check ik het altijd voor ik naar de supermarkt ga. Niets gênanter dan een weigerende pinpas bij de kassa.”

Lees ook
Huishoudboekje van Ingeborg (24): ‘Het verbaast mij echt dat mensen zo veel geld aan kleding en boodschappen uitgeven’

Vind je je vaste lasten hoog?

“Ik wil ze altijd lager hebben. Kinderen zijn niet goedkoop. En mijn huis ook niet. Daar doe ik niet veel aan. Ja, verhuizen, maar dat zou ik nooit doen. De kinderen zijn hier opgegroeid en ik ben nog steeds dol op dit huis. Ik ga hier nooit meer weg. Dus probeer ik te besparen op andere vaste lasten.

Zo check ik elk jaar of de verzekeringen goedkoper kunnen. Laatst heb ik mijn autoverzekering overgesloten, omdat het elders een tientje per maand goedkoper kon. Ik heb een oud bakkie, dat gewoon WA-verzekerd is. Dat is overal hetzelfde, dus dan kies ik de goedkoopste optie.

Ik stap bijna elk jaar over naar een andere energieleverancier, omdat ik als nieuwe klant een scherpere aanbieding krijg. Mijn zorgverzekering houd ik laag door een hoog eigen risico te kiezen. Als er toch iets zou gebeuren wat ik zelf moet betalen, heb ik genoeg spaargeld om dat op te vangen.

Eigenlijk heb ik nooit wat en maak ik zelfs het standaard eigen risico van ruim driehonderd euro niet op. Zo houd ik mijn vaste lasten zo laag mogelijk. Ik geef m’n geld liever uit aan uitjes met mijn kinderen. Zo waren we laatst naar de Efteling. Dat is best een dure grap met z’n drieën, maar ik geef dat geld zonder moeite uit. Gewoon, omdat we er allemaal heel blij van worden.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. Het hele interview lees je in Flair 35-2021. Deze ligt t/m 1 september in de (online) schappen. Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl.

Beeld: GettyImages