Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Huishoudboekje van Hakima (26): ‘We sparen samen knetterhard: ik ben trots op onze 25.000 euro’

Huishoudboekje van Hakima (26): ‘We sparen samen knetterhard: ik ben trots op onze 25.000 euro’

Huishoudboekje van Hakima (26): ‘We sparen samen knetterhard: ik ben trots op onze 25.000 euro’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Hakima (26) om te laten zien waar ze het van doet. 

Huishoudboekje van…

 • Naam Hakima (26), tandartsassistent (40 uur)
 • Relatie met Kim (28), kapper (40 uur)

Netto-inkomen

 • Salaris Hakima € 2.275
 • Salaris Kim € 2.100

TOTAAL € 4.375

Uitgaven

 • Huur € 950
 • Gemeentelijke belastingen € 58
 • Gas, water, licht € 100
 • Zorgverzekering € 190
 • Overige verzekeringen € 25
 • Boodschappen € 300
 • Kleding € 200
 • Tv en internet € 55
 • Telefoon € 60
 • Openbaar vervoer € 120
 • Abonnementen € 20
 • Sporten € 80
 • Uit eten en leuke dingen doen € 200
 • Cadeautjes € 50
 • Vakanties € 200
 • Sparen € 1.500
 • Sparen voor zus Hakima € 200

TOTAAL € 4.308

Sparen

 • Spaarrekening € 25.000

Ben je blij met je financiële situatie?

“Ik ben vooral trots. Sinds anderhalf jaar woon ik samen met Kim. Ik kom uit een traditioneel Marokkaans gezin en mijn familie accepteert het niet dat ik een relatie met een vrouw heb. Voordat ik ging samen­wonen, woonde ik nog thuis en betaalde ik kostgeld. Meer dan de helft van mijn salaris betaalde ik aan mijn ouders. Mijn ouders zitten in de bijstand en hebben het niet breed. Ik vond het ook geen probleem om kostgeld te betalen, maar het gevolg was wel dat ik geen rooie cent had toen ik vertrok. Kim had een beetje spaargeld, waar we meubels van kochten. We spraken af om meteen samen knetterhard te gaan sparen. Dat er nu € 25.000 op onze spaarrekening staat, vind ik echt stoer.”

Sparen jullie ergens voor?

“We willen dolgraag een huis kopen. We wonen nu prima hoor, maar het is klein en de huur is hoog. Zodra we € 60.000 hebben gespaard, gaan we kijken naar een woning. Ik hoop dat de huizenprijzen dan ook wat gedaald zijn, want nu is het als starter bijna niet te doen.”

Je spaart voor je zus. Vertel eens?

“Ik heb een zusje van twaalf. Ik spreek haar weinig, omdat mijn ouders haar het contact met mij verbieden. Ze is een slimme meid, zit net op het vwo en ze wil arts worden. Ik wil haar als ze gaat studeren een mooi bedrag schenken. Mijn familie weet niet dat ik voor haar spaar. Omdat Kim en ik onze financiën volledig gezamenlijk hebben, betaalt zij ook mee aan haar studie. Dat vind ik tof.”

Weleens over beleggen nagedacht?

“Ik weet dat beleggen slim is, maar ik heb er geen kaas van gegeten. Ik vind het best eng om geld te beleggen. Maar misschien moeten we ons er toch eens in verdiepen. We sparen best veel elke maand en van de rente word je natuurlijk niet blij, die is nihil. Misschien dat we in de toekomst toch een klein deel kunnen beleggen.”

Houden jullie de financiën nauwkeurig bij?

“Tot in detail weten we wat eruit gaat. Toen we gingen samenwonen, zijn we ons gaan verdiepen in personal finance. We lazen blogs en leerden hoe we onze financiën het best konden organiseren. We hebben veel spaarpotjes. Zodra ons salaris gestort is, gaan er vaste bedragen naar alle potjes. Daar redden we het meestal prima mee. Af en toe schuiven we wat. Als de boodschappen wat hoger uitvallen, snoepen we wat van het kledingbudget bijvoor-beeld. Maar dat gebeurt niet elke maand.”

Lees ook
Huishoudboekje van Lisette (28): ‘Ik dwing mezelf om elke maand een kledingstuk te kopen’

Waar geven jullie graag geld aan uit?

“We vinden het leuk om andere steden te ontdekken. Dan gaan we lekker shoppen in Maastricht, Rotterdam of Groningen. En dan zoeken we een leuk tentje uit om te eten. Dat doen we elke maand wel een keer. Veel kleding kopen we dan niet, we dragen allebei werkkleding, dus we hebben niet veel nodig. Maar af en toe een mooie jurk of gave hakken in de uitverkoop? Daar worden we toch wel blij van.”

En vakantie?

“Naast de € 200 die we elke maand voor vakantie sparen, gaat ook ons vakantiegeld in dit potje. We gaan het liefst op citytrip. Dan speuren we avondenlang achter de laptop naar goedkope tickets en leuke accommodaties. Afgelopen jaar zijn we niet weggeweest door corona, dus het potje is inmiddels goed gevuld. Eind december gaan we met twee vrienden naar New York. We zagen de vliegtickets met de dag duurder worden, dus hebben we vorige maand snel geboekt. En als we daar zijn, gaan we los. Het vakantiepotje mag dan helemaal op, haha.”

Zijn er ook dingen waar je nooit geld aan zou uitgeven?

“We hebben geen auto en gaan op de fiets naar ons werk. Een auto zou soms wel handig zijn, bijvoorbeeld als het regent. Maar we vinden een auto gewoon echt te duur. Elke maand benzine en dan ook nog eens het onderhoud… Dat geld besparen we liever. We wonen nu midden in Haarlem op loopafstand van het station, dus de noodzaak is er ook niet. Misschien gaan we overstag als we een woning buiten de stad kopen.”

Maakt geld gelukkig?

“Ik ben blij dat we het financieel goed hebben. Dat ik voor mijn zusje kan sparen maakt me echt gelukkig. Maar als we het met wat minder zouden moeten doen, zou dat me niet minder gelukkig maken, denk ik. Geluk zit voor mij vooral in de liefde die ik krijg van mensen om me heen.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. Het hele interview lees je in Flair 42-2021. Deze ligt t/m 26 oktober in de (online) schappen. Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl.

Beeld: GettyImages