Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Huishoudboekje > Huishoudboekje van Anja (36): ‘Ik heb geen gat in mijn hand en koop niks geks’

Huishoudboekje van Anja (36): ‘Ik heb geen gat in mijn hand en koop niks geks’

Huishoudboekje van Anja (36): ‘Ik heb geen gat in mijn hand en koop niks geks’

Iedere week deelt een lezeres haar huishoudboekje in onze geliefde rubriek ‘Waar doet ze het van’. Dit keer is het de beurt aan Anja (36) om te laten zien waar ze het van doet.

Huishoudboekje van…

 • Naam Anja (36), bakkerij-medewerker (36 uur)
 • Relatie met Jolien (42), opticien (40 uur)

Netto-inkomen

 • Salaris € 1.362
 • Salaris Jolien € 1.522

TOTAAL € 2.884

Uitgaven

 • Hypotheek € 548
 • Gas, water en licht € 140
 • Verzekeringen € 234
 • Internet € 49,50
 • Boodschappen € 250
 • Mobiele telefoons € 50
 • Auto € 100
 • Parkeervergunning € 10
 • Goede doelen € 10

TOTAAL € 1.391,50

Sparen

 • Spaargeld € 1.700

Wat is jullie laatste grote uitgave geweest?

“Nieuwe kozijnen voor ons huis. Die kostten bijna € 10.000. Een flinke uitgave, maar het was echt nodig. We hebben een halfjaar geleden een klushuis gekocht. Dat moet van boven tot onder verbouwd worden, maar we hebben niet het geld om dat in één keer te doen. Dus doen we het beetje bij beetje.

De kozijnen waren het eerst aan de beurt: de oude waren verrot en het tochtte in huis. De verwarming stond altijd te loeien – de rekening was dan ook belachelijk hoog – en nog was het steenkoud. We merken, nu de nieuwe kozijnen erin zitten, dat de verwarming minder snel aangaat. En dat je haar niet meer opwaait als je langs het raam loopt.”

Denken jullie lang na over dergelijke grote uitgaven?

“Ja. We zijn zeker naar vijf bedrijven gegaan, hebben offertes aangevraagd en die uitgebreid vergeleken. In totaal zijn we er wel drie maanden mee bezig geweest. Ik ben heel nauwkeurig daarin. Het is veel geld en je geeft het maar één keer uit. Dan wil ik weten dat het goed is. We hebben niet gekozen voor de goedkoopste aanbieder, maar voor het bedrijf waar we ons het best bij voelden. Mensen die we vertrouwen.

Ik heb in mijn omgeving te vaak gehoord dat dit soort bedrijven het laten afweten en je laten zitten met een onaf huis. Ons gevoel klopte, het bedrijf is alle afspraken nagekomen. We zijn blij met de nieuwe kozijnen. We zijn voor wit hout gegaan en een inzet van glas in lood, dat past goed bij ons jarendertighuis.”

Hebben jullie een begroting voor de verbouwing?

“Nee. Dat klinkt gek, maar we hebben bewust niet alles bij elkaar opgeteld. Veel te bang dat we ons kapot zouden schrikken. Bovendien: we gaan het toch niet in één keer doen.

Behalve de kozijnen hebben we nu wat andere isolerende verbeteringen aangebracht en hebben we onze slaapkamer mooi gemaakt. Daar rusten we na een lange dag uit, dus daar moet het goed voelen. Al is de rest van het huis een rotzooi, als we daar zijn, vergeten we dat even. Daar slaap ik een stuk beter op.”

Ben jij goed met geld?

“Ja denk het wel. Ik heb geen gat in mijn hand en koop niks zonder er goed over na te denken. Ik kan best wel geld uitgeven, hoor. Maar niet impulsief. Als ik boodschappen doe, heb ik altijd een lijstje bij me.

Op het laatste moment een chocolade-reep in mijn kar gooien, doe ik niet. Niet omdat ik het zonde vind, maar omdat ik nogal gestructureerd ben. Ik bedenk van tevoren wat ik koop, niet ter plekke. Ik weet precies voor de hele maand wat ik uitgeef. Eigenlijk komt dat altijd uit.”

Hebben jullie een huishoudbudget?

“Ja. Anders verlies ik het overzicht. De hypotheek, gas, water, verzekeringen: ik kan het je allemaal zo vertellen.”

Oké, uit je hoofd. Wat geven jullie uit aan elektra per maand?

“€ 140. Het energiebedrijf kwam met een lagere schatting, maar die heb ik iets verhoogd. Zodat het aan het eind van het jaar alleen maar kan meevallen en we niet terug hoeven te betalen.”

Hoe houden jullie dat budget bij?

“Ik heb het in een onlineprogrammaatje staan. Daar staan alle bedragen in die ik heb begroot en aan de andere kant van het blad staat wat er in werkelijkheid is besteed die maand. Het programma telt automatisch op en trekt het weer af. Super overzichtelijk. Het helpt me om te zien waar ik te veel geld aan uitgeef. Of waar het budget misschien zelfs een tikkie omlaag kan.”

Lees ook
Huishoudboekje van Ingeborg (24): ‘Het verbaast mij echt dat mensen zo veel geld aan kleding en boodschappen uitgeven’

En het geld dat er overblijft, wat doen jullie daarmee?

“Sparen. Ook dat gaat georganiseerd bij mij, haha. Ik maak, als onze salarissen gestort worden, meteen € 150 over naar de spaarrekening. Eigenlijk wil ik meer sparen dan dat, maar ik wil ook niet in de knoop komen. Alles wat er aan het eind van de maand overblijft, maak ik alsnog over naar de spaarrekening.

Mijn vriendin is degene die dan zegt:‘ Doe eens gek. We gaan lekker uit eten.’ Dat vind ik leuk, zo’n spontaan idee. Zelf bedenk ik dat niet zo snel.

Laatst stelde ze opeens voor om een weekend Parijs te doen. Dat hebben we gedaan en het was geweldig. Dan vind ik het ook niet erg als dat een paar honderd euro kost, want het zijn herinneringen die je nooit meer vergeet. Gelukkig heb ik mijn vriendin en haar leuke ideeën, anders zou het hier thuis een saaie boel worden. Met heel veel spaargeld, dat dan weer wel.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. Het hele interview lees je in Flair 35-2021. Deze ligt t/m 7 september in de (online) schappen. Ook meedoen aan de rubriek ‘huishoudboekje’? Stuur een mailtje naar info@reneelamboo.nl.

Beeld: GettyImages